Trump najal tretieho generála, zvýšiac vplyv ozbojených síl / The Washington Post

9. dec. 2016 | Nekomentovaný výber | 1 komentár

Zdroj obrázka:

Trump najal tretieho generála, zvýšiac vplyv ozbojených síl / The Washington Post 1

Novozvolený prezident Donald Trump vybral penzionovaného generála námorníctva Johna F. Kellyho za tajomníka národnej bezpečnosti (Homeland Security), povedali v stredu oficiálny predstavitelia oboznámení s jeho rozhodnutím, angažujúc tretieho bývalého člena armádnej generality, aby slúžil na najvyššej úrovni v jeho administratíve.

Trumpov výber Kellyho – a jeho pokračujúce rozhovoty o priklepnutí ďalších dvoch armádnych predstaviteľov na ďalšie posty – zintenzívnili obavy medzi niektorými členmi Kongresu a národných bezpečnostných expertov, že politika novej administratívy môže byť vytváraná disproporcionálne armádnymi veliteľmi.
„Som znepokojený,“ povedal senátor Chris Murphy (D-Conn.), člen Výboru pre zahraničné vzťahy. „Každý z týchto jednotlivcov má veľa zásluh a pozitívnych názorov, ale za posledných 15 rokov sme sa naučili, že ak sa pozeráme na problémy vojenským objektívom, robíme obrovské chyby.“
Hoci počas kampane mal pravidelné neúctivé poznámky na adresu generálov, Trump nakoniec k nim prezradil dlhodobé sympatie. Pri vytváraní svojej administratívy Trump dal do popredia ľudí, ktorých jeho poradca charakterizoval ako „typy, čo dokážu urobiť a nekecajú“, ktorých novozvolený prezident vidí ako dobre premyslený kontrast s personálnym výberom, ktorý urobil Obama.
Ak budú súhlasiť, tak Kelly a nominant Ministerstva obrany James Mattis, penzionovaný generál námornictva s prezývkou „Besný pes“, sa pripoja k armádnemu generál plukovníkovi Michaelovi T. Flynnovi, ktorého Trump vybral za poradcu pre národnú bezpečnosť v Bielom dome. Zatiaľ, čo s penzionovaným armádnym generálom Davidom H. Petraeusom sa uvažuje na post Ministra zahraničných vecí, a s armádnym generálom námornictva Michaelom S. Rogersom na post riaditeľa národného spravodajstva.
Ďalšie figúry s vojenským pozadím sa tiež usídľujú v administratíve, vrátane republikána Mikea Pompea (R-Kansas), ktorý vyštudoval West Point a slúžil v armáde počas Vojny v zálive, a je Trumpovým kandidátom na šéfa CIA (Central Inteligence Agency), zatiaľ čo Stephen K. Bannon, bývalý dôstojník námorníctva, bude slúžiť prezidentovi v Západnom krídle ako hlavný stratér a vrchný poradca.

Trump, ktorý niekoľkokrát získal odklad narukovať, a ktorý nemá žiadne vojenské skúsenosti okrem vojenskej internátnej školy, je priťahovaný generálmi a ich chvastúnskymi a oslňujúcimi historkami z bojiska.

Mnohí, s ktorými boli pohovory a konzultácie, strávili väčšinu z posledných pätnásť rokov vo vojnách, osobne zainteresovaní v americkom boji proti globálnemu terorizmu. Trumpove výbery sú šokujúce berúc do úvahy jeho neintervencionalistický postoj počas kampane a ostrú kritiku vojny v Iraku a ďalších vojenských dobrodružstiev.

Keď Trump oficiálne predstavil Mattisa ako jeho kandidáta na vedenie Pentagonu, okorenil to generálovými zásluhami a skúsenosťami, a prirovnal ho k Georgeovi S. Pattonovi, legendárnemu generálovi z Druhej svetovej vojny.
„Besný pes sa nehrá, všakže?“ povedal Trump burácajúcemu davu v utorok večer v Fayetteville, v Severnej Karolíne. „Viedol ozbrojené sily, ktoré bojovali s Talibanom a velil Prvej námornej divízii v Iraku. Už celé desaťročia je jedným z najefektívnejších generálov, ktorým máme v armáde.“
Ak bude potvrdený, Mattis by mal získať výnimku od Kongresu, pretože zákon vyžaduje, aby Minister obrany bol minimálne sedem rokov civilistom pred nástupom do úradu. Mattis odišiel do penzie v roku 2013.
Senátor Patrick Leahy (D-Vermont) povedal o Trumpovi, „Na chlapa, čo dostal štyri alebo päť odkladov, vyzerá byť príliš očarený armádou.“
Trumpova veľká dôvera vo vysokých vojenských predstaviteľov označuje odklon od predchádzajúcich troch prezidentov, ktorí určili zopár generálov na najvyššie pozície so striedavým úspechom, a spoliehali sa hlavne na ľudí, ktorí strávili desaťročia v civilnej službe, ako politikov alebo akademikov alebo právnikov.
„Trump zreteľne vypracováva konkrétny model,“ povedal William A. Galston, senior partner v Brookings Institution. „Takmer každý z jeho Kabinetu bude vybratý z vojenského alebo korporátneho prostredia, a čo majú spoločné je, že sú silnými vodcami a exekutívcami, schopnými sa samostatne rozhodnúť.“
Senátorka Claire McCaskill (D-Montana) zavtipkovala:“ Je to GaG kabinet (firma na kuchyňský nábytok). Len vyzerá byť obmedzený na Goldman Sachs a generálov.“
Na Kapitole, dvaja z generálov, ktorých Trump nominoval do Senátu, súhlasili – Mattis a Kelly – a boli relatívne dobre prijatí.
„Možete mať kabinet plný generálov? Nie – určite nie, tak ako nemôžete mať kabinet plný právnikov, alebo kabinet plný obchodníkov a tak ďalej,“ povedal republikán Mac Thornberry (R-Texas). Ale tiež povedal: “Myslím na jednotlivcov. Sú to ľudia pred ktorými mám neuveriteľný rešpekt.“
Kelly bude hlavne benefitovať zo vzťahov, ktoré si vytvoril s právnikmi počas jeho služby v uniforme, vrátane jeho pozície veliteľa Južného veliteľstva USA v roku 2014, zvládnuc prílic detí migrantov na hraniciach s Mexikom.
Senátor Thomas R. Carper (D-Delaware), bývalý predseda výboru pre Homeland Security, povedal, že Kelly má „vynimočný súcit“ pre imigrantov a rozumie príčinám problémov s imigráciou národov v Stredoamerických krajinách ako Honduras, Guatemala a Salvador.
Držím si odstup k mnohým kandidátom novozvoleného prezidenta,“ povedal Carper, „ale s generálom Kellym trafil do čierneho na prvý pokus.“
Zatiaľ sa neobjavila žiadna Demokratická stratégia zabrániť nejakéj kandidatúre kvôli prevahe armádnych figúr. Senátor Angus King (I-Maine), ktorý schôdzuje s demokratmi, zhrnul ich prístup. „Budeme ich brať jedného po druhom.“
Tento prístup sa môže zmeniť, ak Trump nominuje ďalšieho generála na vrcholnú pozíciu, ako napríklad Petraeusa za Ministra zahraničných vecí.
Daniel Benjamin, bývalý seniorský predstaviteľ oddelenia antiterorizmu na Ministerstve zahraničných vecí v Obamovej administratíve, a súčasný profesor na Dartmouth College, povedal, že mať príliš veľa generálov na tradičných pozíciách civilistov je “záležitosťou vážneho znepokojenia.“
„Generáli veria v pravidlá hierarchie a prijímanie rozkazov, a ak im prezident dá rozkaz, môžete si predstaviť aká je pravdepodobnosť, že sa mu postavia proti,“ povedal Benjamin. „Generáli majú sadu nástrojov a skúseností, a diplomacia nie je vo vrchej zásuvke tejto sady.“
V stredu v sociálnych médiách boli nejaké nahnevané komentáre, lebo vraj Trumpov vznikajúci kabinet sa podobá na „vojenskú juntu.“ Anthony Scaramucci, predstaviteľ Trumpovho teamu, hájil Trumpov výber na Twitteri. „Zaslúžilí americkí generáli nie sú vojnoví štváči – patria medzi najviac inteligentných, disciplinovaných a vlasteneckých ľudí, ktorých nám môže poskytnúť naša krajina!“
Väčšina armádnych dôstojníkov strávila celú svoju kariéru v štruktúrach organizácie s množstvom personálu a jasnou reťazou príkazov. Niekedy bojovali s voľnejším svetom politiky a diplomacie – a zatiaľ nepovedali nič z toho, čo sa očakáva v nepredvídateľnom prostredí Trumpovho Bieleho domu.
„Veľkí generáli nie sú vždy dobrými predstaviteľmi kabinetu,“ povedal Phil Carter, veterán vojny v Iraku a starší spoločník v Centre pre novú americkú bezpečnosť.
Obama vybral, ako jeho prvého poradcu pre národnú bezpečnosť, penzionovaného generála Jamesa L. Jonesa Jr., ktorý mal veľmi úspešnú vojenskú kariéru, ale bojoval s vnútornou politikou a bol nahradený relatívne skoro už v prvom Obamovom prezidentskom období. Podobne penzionovaný generál Eric K. Shinseki slúžil ako prvý tajomník pre záležitosti veteránov, predsedajúc byrokracii, ktorá bola preplnená navrátilcami z Iraku a Afganistanu a škandálmi s falšovaním záznamov.
Ďalší penzionovaí dôstojníci sa hladko premiestnili do civilnej administratívy, vrátane Brenta Scowcrofta, bývalého generála Vzdušných síl USA, ktorý slúžil ako poradca pre národnú bezpečnosť bývalému prezidentovi Georgeovi H.W. Bushovi. Scowcroft je považovaný za najúspešnejšieho poradcu pre národnú bezpečnosť v histórii úradu.
Armáda Spojených štátov je najlepšie trénovaná organizácia vo svete,“ povedal senátor Ron Johnson (R-Wisconsin), predseda komisii schvaľujúcej Kellyho. „Produkuje skutočných vodcov, ľudí, ktorí vedia vyriešiť problémy a majú veľmi systémový prístup pri riešení.
Galston, demokrat, ktorý pracoval v Bielom dome ako politický poradca bývalému prezidentovi Billovi Clintonovi, povedal, že obavy z generálov sú „nabíjanie dopredu“ (predčasné) bez ohľadu na právne alebo ústavné obmedzenia – alebo bez ochoty odmietnuť prezidentovo rozhodnutie – a sú nemiestne. Galstone povedal, že moderní generáli sú trénovaní orientovať sa v mínovom poli potenciálnych konfliktov a právnych záujmov.
„Sú školení veriť, že ak oni alebo ich hociktorí podriadení dostane nezákonný rozkaz, nemusí ho poslúchnuť,“ povedal Galston. „Ak sa ma spýtate, či by som preferoval vládu generálov, alebo vládu právnikov, tak to nie je jednoduchá voľba. Experimentovali sme s vládou právnikov a nebolo to také fantastické, všakže? Možno prišiel čas, aby sme dali šancu generálom.“

Karoun Demirjian, Greg Jaffe a Greg Miller prispeli do tejto správy.

Preložil UM

Zdroj: Trump hires a third general, raising concerns about heavy military influence – The Washington Post

1 komentár

  1. Ronald Reagan zničil ríšu zla ZSSR.
    Donald Trump zničí boľševika Vladimíra Putina.
    Komunista Fidel Castro je už preč.