Polícia a mnohé masmédiá publikovali znepokojujúcu dezinformáciu o tom, že takmer 40 % rusov chce vojnu na Slovensku

18. mar. 2022 | 1 komentár

Zdroj obrázka:

FB stránka Polície SR uviedla príspevok s názvom „39,6 % RUSOV SI ŽELÁ VOJNU NA SLOVENSKU“ odvolávajúc sa na prieskum ukrajinskej organizácie Active Group.
Nechajme teraz bokom, že FB stránka Polície SR pokrýva tému rusko-ukrajinskej vojny vo všeobecnosti značne jednostranne a často publikuje príspevky, ktoré sa na túto FB stránku obsahovo a štýlom spracovania nehodia.
V tomto prípade však išlo o dezinterpretáciu zistení prieskumu, výsledkom ktorej je pomerne vážna a znepokojivá dezinformácia, ktorá môže podnecovať nenávisť k ľuďom ruskej národnosti.

V prvom rade treba uviesť, že ide o výskum súkromnej spoločnosti, nie univerzity alebo nezávislého výskumného strediska. Navyše je to firma ukrajinská a keďže Ukrajina je stranou vo vojnovom konflikte s Ruskom, môže sa to odraziť na nezávislosti tohto prieskumu.
Autori prieskumu uvádzajú, že respondenti boli zvolení reprezentatívne podľa štátu RF, veku a pohlavia. Do úvahy nebolo brané vzdelanie, čo je inak pri politických prieskumoch štandardom. Respondenti boli navyše kontaktovaní cez aplikáciu Viber, ktorú rozhodne nemá každý. Pri zovšeobecňovaní výsledkov na všetkých Rusov je preto potrebná istá opatrnosť.

Napriek tomu FB stránka Polície uvádza: „Na základe informácií z otvorených zdrojov a histórie tejto skupiny sa nemáme dôvod domnievať, že by ich závery nemali byť objektívne.“

Zavádzajúci je však už samotný nadpis anglického zhrnutia prieskumu: „Podľa prieskumu 86,6 % Rusov podporovalo ozbrojenú inváziu Ruska do iných krajín“
Uvedené číslo vychádza z otázky „Myslíte si, že by Ruská federácia mala vojensky prinútiť iné krajiny, aby opustili svoju podporu pre nacistov na Ukrajine?“ 40,6 % respondentov odpovedalo áno, ale 46,0 % odpovedalo možno áno, možno nie, nie som si istý. Active Group tieto dve sady odpovedí – významovo úplne odlišné – sčítala a vyvodila z nej vyše 86-percentnú podporu pre ozbrojenú inváziu Ruska do iných krajín.
Predmetná otázka ohľadne vojenského napadnutia Slovenska v prieskume presne znela nasledovne:
„V ktorých krajinách by mala Ruská federácia pokračovať v špeciálnej vojenskej operácii po denacifikácii Ukrajiny na to, aby chránila svoje legitímne záujmy?“
25,5 % všetkých respondentov označilo možnosť, že „v jednej z krajín Varšavskej zmluvy (Bulharsko, vtedajšie Československo, Maďarsko, Rumunsko). Pričom z tých, čo sa na danú otázku rozhodli odpovedať, označilo túto možnosť až 39,6 %.

Takže záver, že 39,6 % Rusov by chcelo po Ukrajine napadnúť Slovensko, spája hneď dve dezinterpretácie:

  1. 39,6 je percento z ľudí, ktorí sa na danú otázku rozhodli odpovedať a označili možnosť „jednu z krajín Varšavskej zmluvy“; z celkového počtu respondentov túto možnosť označilo „len“ 25,5 %.
  2. Respondenti označovali ako možnosť „v jednej z krajín“, nie priamo konkrétne Slovensko. Takže nevieme, koľko respondentov z 25,5 % by Slovensko spomedzi piatich štátov priamo označilo.

Samozrejme, treba zohľadniť, že aj tí, čo na otázku neodpovedali, môžu mať na vec nejaký názor, len ho neboli ochotní uviesť.
Vzhľadom na to, že spomedzi súboru zahrnutých súčasných piatich štátov zoskupených v rámci bývalej Varšavskej zmluvy je Slovensko najmenšie, dá sa predpokladať, že reálne by pomerne malá časť Rusov chcela po Ukrajine napadnúť Slovensko a nie takmer 40 %, ako uviedla FB stránka Polície.

Túto dezinterpretáciu Polície nekriticky prevzali mnohé médiá s obrovským zásahom, napr.:

  • Aktuality.sk: „POLÍCIA/PRIESKUM:Časť Rusov si praje vojenskú inváziu aj do ďalších krajín Európy“
  • Omediach.com: „Prieskum: 40% Rusov si želá vojnu aj na Slovensku“
  • Startitup: „Takmer 40 % Rusov podporuje útok na Slovensko. Čísla prieskumu sú šokujúce“
  • Topky.sk: „Šokujúci PRIESKUM: Takmer 40 % Rusov si želá vojnu na Slovensku! Situáciu na Ukrajine podporujú“
  • Pluska: „ŠOKUJÚCI záver prieskumu: Takmer 40% Rusov si želá vojnu aj na Slovensku!“
  • Nový čas: „Prieskum priniesol šokujúce výsledky: Neuveriteľné, koľko percent Rusov podporuje útok na Slovensko!“
  • Dnes24: „Šokujúci PRIESKUM: Takmer 40 % Rusov podporuje VOJNU aj na Slovensku“
  • Refresher.sk: „NAŽIVO: Vojna Ukrajina – Rusko: Skoro 40 % Rusov si želá vojnu aj na Slovensku, tvrdí polícia SR na základe ukrajinského prieskumu“

Topky.sk hneď po prvom odseku uviedli: „Slovensko je jedna z najviac postihnutých krajín dezinformáciami, tvrdí Klus.“ Takéto vyjadrenia v tak vážne dezinterpretačných článkoch sú vyslovene bizarné.

Čo je zaujímavé, Polícia svoj FB príspevok zrejme časom zmazala, keďže je už nedostupný. Zároveň Polícia prevádzkuje na Facebooku aj projekt Hoaxy a podvody, pričom sa tam zatiaľ správa o šírení dezinformácie zo strany FB stránky Polície neobjavila.
Ak FB stránka Polície svoj príspevok zmazala, nijako to nevysvetlila a svojim sledovateľom sa neospravedlnila. Je to jeden z ďalších veľmi vážnych prešľapov FB komunikácie Polície a ďalší signál pre médiá, že by mali k preberaniu správ z tohto zdroja pristupovať oveľa prezieravejšie.

Zdroje: 

Mediálne výstupy:

1 komentár

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *