Minsk uviedol, že Prigožin prijal Lukašenkov návrh na zastavenie pohybu PMC „Wagner“.

24. jún. 2023 | 0 komentárov

Zdroj obrázka: bbc.com

MINSK, 24. júna. /TASS/. Bieloruský prezident Alexander Lukašenko rokoval so šéfom PMC Wagner Jevgenijom Prigožinom o rozvoji dohôd s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Informovala o tom tlačová služba hlavy republiky.

„Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno informoval svoj bieloruský náprotivok o situácii na juhu Ruska so súkromnou vojenskou spoločnosťou Wagner. Hlavy štátov sa dohodli na spoločných postupoch. V nadväznosti na dohody prezident Bieloruska po dodatočnom upresnení situácie vlastnými kanálmi po dohode s prezidentom Ruska rokoval so šéfom PMC Wagner Jevgenijom Prigožinom.

Tlačová služba dodala, že „rokovania trvali počas celého dňa“.

„Jevgenij Prigožin prijal návrh bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka zastaviť pohyb ozbrojených osôb firmy Wagner v Rusku a podniknúť ďalšie kroky na deeskaláciu napätia,“ uvádza sa vo vyhlásení.

„Momentálne je na stole absolútne výhodná a prijateľná možnosť riešenia situácie s bezpečnostnými zárukami pre bojovníkov Wagner PMC,“ uviedla Lukašenkova tlačová služba.

O rebélii

Večer 23. júna bolo na telegramovom kanáli zakladateľa Wagner PMC Jevgenija Prigozhina zverejnených niekoľko zvukových záznamov. Tvrdil najmä, že jeho jednotky boli údajne napadnuté a obvinil z toho vojenské vedenie krajiny. V súvislosti s týmito vyhláseniami FSB Ruskej federácie začala trestné konanie vo veci výzvy na ozbrojené povstanie. Ministerstvo obrany označilo za nepravdivé informácie o údajnom údere na „zadné tábory PMC“ Wagner.“ Stredisko pre styk s verejnosťou Federálnej bezpečnostnej služby Ruskej federácie vyzvalo bojovníkov súkromnej vojenskej spoločnosti, aby neplnili Prigožinove príkazy a prijať opatrenia na jeho zadržanie.

Ruský prezident Vladimir Putin vo svojom príhovore k občanom označil kroky štruktúr Wagnerovej PMC za ozbrojenú vzburu a zradu, pričom uistil, že opatrenia proti rebelom budú tvrdé. Predseda Štátnej dumy Vjačeslav Volodin zasa poznamenal, že poslanci Štátnej dumy zastupujúci záujmy ruských občanov sú za konsolidáciu síl a podporu prezidenta Vladimira Putina.

 

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *