Ministerstvo obrany Ruskej federácie varovalo, že Spojené štáty pripravujú na Ukrajine provokáciu s toxickými chemikáliami.

28. feb. 2023 | 1 komentár

Zdroj obrázka: TASS

MOSKVA, 28. február. /TASS/. Vyhlásenia bývalého veľvyslanca USA v Rusku Johna Sullivana o plánoch Ruska použiť chemické zbrane v zóne špeciálnej operácie sa považujú za zámer samotných Spojených štátov a ich komplicov vykonať na Ukrajine provokáciu pomocou toxických chemikálií. Oznámil to v utorok na brífingu náčelník Oddielu radiačnej, chemickej a biologickej ochrany (RCBZ) Ozbrojených síl Ruskej federácie generálporučík Igor Kirillov.

 

„Dňa 22. februára usporiadala vplyvná americká mimovládna organizácia konferenciu o udalostiach na Ukrajine. Počas tohto podujatia bývalý veľvyslanec USA v Rusku John Sullivan vystúpil s vyhlásením: „Ruské jednotky plánujú použiť chemické zbrane v zóne tzv. špeciálna vojenská operácia.“ Túto informáciu považujeme za zámer Spojených štátov amerických a ich komplicov vykonať na Ukrajine provokáciu s použitím toxických chemikálií,“ povedal Kirillov.

Podľa náčelníka jednotiek RKhBZ prípravy na provokáciu „sú v plnom prúde“. Takže 10. februára boli do Kramatorska dodané chemické látky vo vlakovom vozni, ktorý sprevádzali cudzinci. Bol odtiahnutý na územie hutníckeho závodu Kramatorsk pomenovaného po. Kujbyšev. Chemikálie boli vyložené pod kontrolou dôstojníkov SBU a predstaviteľov velenia Ozbrojených síl Ukrajiny.

Kirillov zdôraznil, že v aute bolo 16 zapečatených kovových škatúľ. Polovica z nich mala označenie chemické nebezpečenstvo, nápis BZ, ako aj označenie dvoma červenými čiarami, zodpovedajúce triede jedovatých látok s dočasným detoxikačným účinkom. „Táto chemikália spôsobuje akútnu psychózu, dezorientáciu, halucinácie, poruchy pamäti,“ uviedol náčelník jednotiek RKhBZ a pripomenul, že použitie BZ zakazuje článok 1 Dohovoru o chemických zbraniach.

V aute bolo umiestnených aj päť krabíc s nápisom CS-Riot a tri – CR-Riot, označené jedným červeným pruhom, ktorý zodpovedá dráždivým látkam. „Náklad bol umiestnený na obrnené vozidlá americkej výroby, ktoré ako súčasť konvoja postúpili k línii dotyku,“ povedal Kirillov.

Munícia a protijedy

Podľa náčelníka jednotiek RKhBZ ukrajinská strana vyložila 19. februára v Kramatorsku 11 vagónov s nápismi „Stavebné materiály“ a „Cement“, v ktorých sa skutočne nachádzala šrapnelová munícia. Spojené štáty zároveň podľa informácií, ktoré má k dispozícii ruské ministerstvo obrany, v záujme pozemných síl zmodernizovali šrapnelové náboje vybavené hotovou submuníciou s kvapalnými formuláciami dráždivých látok.

Okrem toho Euroatlantické centrum pre koordináciu reakcie na katastrofy plánovalo dodať Ukrajine veľkú sériu osobných ochranných prostriedkov vrátane 600 000 ampuliek protijedov proti organofosforovým jedovatým látkam, viac ako 3 miliónov antikonvulzívnych tabliet, detoxikačných liekov, viac ako 55 000 súprav osobných ochranných prostriedkov. vybavenie.ochrana, 55 tisíc plynových masiek, 13 tisíc individuálnych protichemických balení. Táto dodávka bola zdôvodnená tým, že údajne „ruské jednotky už použili muníciu s fosforovým zložením a pri predpovedanom zhoršení situácie môžu použiť jedovaté látky“.

„Skutočnosť súčasného dodania toxických chemikálií a prostriedkov ochrany proti nim svedčí o pokuse o rozsiahle provokácie s použitím vojenskej psychotropnej jedovatej látky BZ počas konfliktu,“ zdôraznil Kirillov. Pripomenul tiež, že BZ je štandardný chemický prostriedok americkej armády a bol široko používaný počas vojny vo Vietname.

1 komentár

  1. Treba im prekaziť!!! A treba ich začať chytať a postaviť ich pred súd.

    Odpoveda

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *