Ludvík Nábělek o SNP a čo s tým súvisí: Ukradnuté múzeum, ukradnuté oslavy.

27. aug. 2022 | 4 komentáre

Zdroj obrázka:

Prvýkrát za uplynulé roky či desaťročia sa oficiálnej časti osláv nezúčastním, hoci ako poslanec mestského zastupiteľstva a člen Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov by som sa tam mohol dostať. Nechcem ani v náznaku legitimizovať zvrátenú logistiku tohtoročných osláv (ozaj, koho sa tak boja?) ani škandalózne „premiestnenie“ jednej z najvýznamnejších slovenských kultúrnych inštitúcií − Múzea Slovenského národného povstania −  z gescie ministerstva kultúry pod „feldvéblov“ ministerstva obrany, ku ktorému došlo napriek protestom slovenskej kultúrnej obce, Mestského zastupiteľstva v Banskej Bystrici, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov i osobne jedného z posledných žijúcich priamych účastníkov Povstania Vladimíra. Urobím všetko pre to, aby sa neslobodné oslavy najvýznamnejšej udalosti slovenských dejín už nikdy  nezopakovali a v budúcich rokoch sa opäť budeme pri nich stretávať ako plnohodnotní občania. Dnes sa mi chce len skríknuť spolu s Hviezdoslavom: „Preč od nej, nevedomci, preč!“ (napríklad od povstaleckej histórie, ktorej, obávam sa, hrozia až hrozné deformácie −  napríklad zákaz spomínať rozhodujúcu úlohu Červenej armády pri víťazstve nad fašizmom). 

4 komentáre

  1. SNP … vo veľkolepej podobe a rozsahu, ktorým ohromilo svet…
    To čo je za blbosť?!
    Jedna totálne dosratá akcia, ako konečne vždy na Slovensku.
    Nábělek, Vesel, ani slovo o Karvašovi. O Veličkovi. O odzbrojení 2 divízií.
    Škoda reči, už ma to nebaví. Keby tu bolo toľko odbojárov, koľkí poberali 255-ku, tak sem nemusí žiadna ČA ani pochodovať. A ešte cez ten mlyn na mäso na Dukle!

    Odpoveda
  2. Zvrátenosť doby je neunosná, v rodine máme aj partizánov ,či naša starka s maminej strany alebo mamin švagor bol na východnom fronte ,matka vždy hovorila ,lepšie ako za socializmu o ktorí sa významnou mierou podielalo SNP sa nikdy nemala.

    Odpoveda
    • Už mi to pripomína atmosféru pred rokom 1989. Tiež sa vtedy vtedajšia moc niečoho bála. Aspoň si vedela uctiť ľudí. Títo, to je úplná hroza! Oni doslova ľudí zosmiešňuju a urážajú! Plagiatori , vysokých škôl.

      Odpoveda
  3. Veď práve preto tam treba ísť a ukázať im že tu nebudú manipulovať oslavy pre seba !!! Ale veď nebojte sa, zima hlad a existenčné dno vyebe do do ulíc aj taký potkaní národ ako sme my ! Len trochu neskôr tohto roku ….

    Odpoveda

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *