Krajina chce zmenu, Smer už voľby nevyhráva.

27. máj. 2019 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Čím by to tak mohlo byť, že strany na krajných póloch liberalizmu a konzervativizmu tieto eurovoľby s nízkou účasťou voličov vystrelili hore a všetky tradičné strany v strede popadali? Takže na jednej strane raketovo vystrelili tí najprogresívnejší liberáli (nie, Sulík nie je dobrý liberál, lebo je protimigračný :-)). Na druhej strane posilnili antisystémoví nacionalisti (nie, väčšina voličov Kotlebu nie sú fašisti, naopak majú dosť konzervatívne založenie) a konzervatívni kresťania (áno, napriek Hlinovi a dokonca aj odštiepenej KÚ so slušným výsledkom).

Mainstream samozrejme bude básniť o túžbe po zmene od Fica k progresívnej slušnosti a vystríhať pred nebezpečným nástupom fašizmu. Ale ako vysvetlia KDH? Intenzívnou prácou v regiónoch ako v SME? 🙂 A čo takto jednoduchá myšlienka, že jedine voliči týchto troch strán cítili OHROZENIE svojich hodnôt a prišli dostatočne voliť, kým ostatným to bolo viac menej fuk? Progresívni volili kvôli ohrozeniu EÚ a nástupu fašistov, nacionalistov, populistov a iných -istov. Kotlebovci kvôli chobotnici z Bruselu, Marakéšu a systematickému odnárodňovaniu. No a kresťania volili kvôli Istanbulskému dohovoru a SMEROM darovanej kauzy LGBT tesne pred voľbami.

Všetky ostatné strany hovorili, že EÚ chceme, lebo je nám tam dobre. Možno úniu treba len jemne doladiť, ale inak všetko fajn. Nuž tak načo by sa Slovač unúvala, keď je Brusel tak ďaleko?

Už pri prezidenstkých voľbách sme to videli. Médiá, prieskumy a peniaze Esetu zariadili prekvapenie. Z neznámej ženy zrazu prezidentka. Čo sa interpretovalo ako túžba po zmene. Napriek menšej volebnej účasti. Po voľbách prieskumy chtiac nechtiac priznali reálny stav. Polovica Slovákov liberálku Čaputovú za prezidentku chce a polovica nie. Teraz je účasť vyslovene žalostná (že vraj pokrok od minula :-)). Ale túžba Slovákov po zmene je údajne zasa väčšia. Tak si teda chvíľu počkáme, ako to s tou túžbou naozaj je. Na druhej strane, progresívci a mimovládkari z vody variť vedia. To im treba uznať. A niet pochýb, že ich túžba prevziať moci je veľká…

[visual-link-preview encoded=“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″]

0 komentárov