Poznámky k vylistovaniu časopisu Zem a Vek z Vašej ponuky

19. jún. 2018 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:
Poznámky k vylistovaniu časopisu Zem a Vek z Vašej ponuky 1
Vážená pani Kirchnerová

Portál Aktuality zverejnil počas včerajšieho dňa informáciu, že na žiadosť jedného užívateľa sociálnej siete vyradíte z predaja časopis člena Asociácie Nezávislých Médií (ANM), Zem a Vek.

Link
https://www.aktuality.sk/clanok/599804/billa-po-kritike-na-socialnej-sieti-stiahne-zem-a-vek-z-predaja/

Portál Aktuality označil Zem a Vek za konšpiračné médium. Ako hovorca ANM musím proti tomu označeniu zásadne protestovať.

Na slobodnom trhu je však časopis tovar ako každý iný. Médium, ktoré je vydávané v rámci platných zákonov, je možné šíriť a predávať bez akýchkoľvek obmedzení. Samotného predajcu by mali zaujímať len predajné čísla. A tie boli u časopisu Zem a Vek vždy mimoriadne vysoké. Označenie konšpiračné je subjektívnym pohľadom na prezentované informácie, ktoré už z princípu vždy závisia od názorového postoja čitateľa. Ak by sme merali rovnakým metrom, mali by ste stiahnuť denníky SME alebo Denník N, ktoré v otázke migračnej krízy celé roky širili a stále sa pokúšajú šíriť konšpiračnú teóriu, že neriadená migrácia z oblastí, ktoré su mimo západný civilizačný okruh je prínosom.

Médiá ako také sú aj nástrojom na diskusiu, pre presadenie demokratickej výmeny názorov. To je však možné len za predpokladu, že exstuje sloboda slova. Pojem slobody slova však obsahuje aj ďalší rozmer – slobodu šíriť názory. Svojim rozhodnutím, podľahnutím subjektívnemu názoru jedného užívateľa, ste sa rozhodli potlačiť diskusiu a tým aj možnosť verejnej názorovej diskusie. Inými slovami rozhodli ste sa obmedziť slobodu slova.

Vo Vašom rozhodnutí vnímam dve kontroverzie. Jednak ste sa priklonili k obmedzovaniu názorového spektra, ktoré budú mať Vaši zákazníci k dispozícii. Tým ste potlačili možnosť diskusie. Podobným spôsobom začína väčšina nedemokratických režimov.

Druhým zásadným momentom je zneužitie vplyvu verejnej mienky na nekalú obchodnú súťaž. Jakub Goda, ktorý Vaše rozhodnutie inicioval, je totiž aktívnym blogerom a spolupracovníkom Denníka N, ktorý je z princípu konkurenčným médiom.

Okrem toho si myslím, že ide o koordinovanú kampaň voči časopisu Zem a Vek, keďže prakticky v rovnakom čase sa objavil útok na predaj tohto časopisu v podobnom znení na portáli Tesca z okruhu priateľov Jakuba Godu na sociálnej sieti, Petra Hajdina.

Časopis Zem a vek prezentuje určité názorové a politické zameranie, na ktoré má v zmysle Ústavy a rovnako aj základných slobôd právo. Jakub Goda, Peter Hajdin a Denník N patria do iného názorového spektra, ktoré je rovnako v zmysle Ústavy plne legitímne. To však neznamená, že tieto názory budú potláčať likvidáciou distribučnej siete média, ktoré s nimi nie je súhlasné.

Musím tiež pripomenúť, že portál Aktuality šíri hoax o tom, že Zem a Vek je blokovaný sociálnou sieťou Twitter. Portál to používa v negatívnom kontexte, čo len potvrdzuje subjektívny postoj k obsahu Zem a Vek. Vedomým používaním nepravdivých a vyfabrikovaných informácií teda napĺňa definíciu dezinformačného média.

Podľa názoru Asociácie jedným s iniciátorov kampane proti členom ANM je projekt Konspiratori.sk, ktorý nesie všetky znaky nekalej obchodnej súťaže. Jeho členmi a zakladateľmi sú mediálne domy Petit Press a Mafra. Práve od nich pochádza zoznam, ktorým označujú konkurenciu na mediálnom trhu za konšpirátorov. Cez synergiu s mimovládnymi organizáciami a spriaznenými redakciami sa snaží vytvoriť tlak na predajcov a zadávateľov online reklamy, aby poškodili našich členov.

Nepriamym používaním a súhlasom s „údajmi“ tejto netransparentnej organizácie sa zúčastňujete aj vy tejto konšpirácie.

Informáciu o konaní Vašej slovenskej pobočky bude zaslaná materskej firme Billa Aktiengesellschaft so sídlom vo Wiener Neudorf. S Vašou reakciou, ktorá je podľa názoru ANM zjavne súčasťou politického boja, obmedzovania slobody slova a nekalou hospodárskou súťažou, oboznámime tiež kompetentné úrady a budeme iniciovať kroky na obranu práv člena našej asociácie.

Zem a Vek je tlačený mesačník, s nákladom 25 tisíc výtlačkov mesačne. Jeho obsah je zameraný na konzervatívneho čitateľa.

S pozdravom


RNDr. Juraj Poláček
Hovorca Asociácie Nezávislých Médií
Šéfredaktor Slobodný výber

Dobrý deň, p. Poláček,

v reakcii na Váš mail Vám posielam stanovisko spoločnosti BILLA.
Čo sa týka článku na webe aktuality.sk, autorom je Ján Debnár. Potvrdili sme mu informáciu o vyradení titulu Zem a Vek z predaja. Nekonkretizovali sme dátum, kedy sa prestane predávať na pultoch našich predajní.
Ostatné informácie sú z dielne autora a my sme sa k nim nevyjadrovali.

Spoločnosť BILLA, s.r.o., je súkromný podnikateľský subjekt podnikajúci v krajine s trhovým hospodárstvom a vystupuje zásadne apoliticky. Na základe svojho obchodného rozhodnutia sa spoločnosť rozhodla vyradiť z ponuky časopis Zem a Vek. Pravidelne obmieňame sortiment na našich pultoch, rozširujeme sortiment časopisov o nové tituly a dovtedy predávané časopisy vyraďujeme z ponuky. Denne sa to týka aj ďalšieho tovaru, ktorý vyraďujeme z ponuky a je nahradený novým tovarom podľa preferencií našich zákazníkov.
Dôrazne odmietame, že ide o cenzúru, nakoľko týmto krokom neobmedzujeme ani nezakazujeme vydávanie daného titulu.

S pozdravom / With best regards / Mit freundlichen Grüßen

Ing. Kvetoslava Kirchnerová
Hovorca spoločnosti/Spokesperson

BILLA s.r.o

Bajkalská 19/A
821 02 Bratislava
Slovensko

0 komentárov