Eduard Chmelár: Cesta k novým vojnám je otvorená

24. nov. 2020 | Svätá Amerika, S entuziazmom k 3. svetovej

Zdroj obrázka:

Eduard Chmelár: Cesta k novým vojnám je otvorená 1

Nominácie prvých členov kabinetu novozvoleného prezidenta USA Joa Bidena zodpovedných za zahraničnú a bezpečnostnú politiku sú zlým znamením pre celý svet. Pochádzajú totiž z toho najmilitantnejšieho krídla bývalej Obamovej administratívy a teraz získajú ešte väčší vplyv. Biden vždy patril k jastrabom v americkej zahraničnej politike. Na rozdiel od všetkých svojich predchodcov za posledných 40 rokov jej rozumie a má za sebou dlhú kariéru podpory všetkých foriem vojenských agresií, od zdĺhavej okupácie Afganistanu cez vojnu v Iraku až po schvaľovanie tvrdého postupu Izraela voči utláčaným Palestínčanom. Hoci v kampani tvrdil, že chce „navždy ukončiť vojny“, mnohé z nich pomáhal rozpútať. Hoci tvrdil, že je proti vojne v Jemene, ako viceprezident v Obamovej administratíve ju podporoval. Hoci obviňoval Trumpa z rasizmu, podľa ázijských komunít v USA je jeho rétorika voči Číne rasistická.

Budúci minister zahraničných vecí USA Antony Blinken je to najhoršie, čo si mohli demokrati vybrať. Blinken má povesť toho najfanatickejšieho zástancu tzv. humanitárnych intervencií, v rôznych funkciách podporoval všetky americké vojenské dobrodružstvá za posledných dvadsať rokov. A nielen tie. Ako mladý muž obdivoval prezidenta Georga Busha staršieho, ktorý v roku 1990 vtrhol do Panamy a zvrhol tamojšieho vodcu, čo je z hľadiska medzinárodného práva nelegálna vojenská agresia. Bol to on, kto ako zástupca poradcu pre národnú bezpečnosť v roku 2011 navrhol rozšíriť bezletovú zónu nad Líbyou na protiprávnu pozemnú vojenskú intervenciu s katastrofálnymi následkami. Vplyvný novinár Robert Wright o ňom napísal, že je to liberálny intervencionista, ktorý uprednostňuje vojenské akcie pred diplomaciou a expanzívnu politiku provokujúcu Rusko a Čínu pred dohodami.

Budúca riaditeľka amerických spravodajských služieb Avril Hainesová je spoluautorkou politiky dronov – cielených atentátov po celom svete, ktoré majú na svedomí mnoho civilných obetí. Časopis The Newsweek o nej v roku 2013 napísal, že od roku 2011, keď sa stala právnou poradkyňou Rady národnej bezpečnosti, vydávala posudky, koho možno „legálne“ zavraždiť. Pred dvoma rokmi Hainesová nahnevala ľavicové krídlo Demokratickej strany, keď podporila Ginu Haspelovú na post riaditeľky CIA. Haspelová je totiž v Spojených štátoch ostro kritizovaná za svoju úlohu v čase, keď viedla väznica CIA, v ktorých dochádzalo k mučeniu. Ľavica ju kritizuje aj za veľmi sporné a pochybné obchody.

Ďalej si všimnime ohlásenú, ešte nepotvrdenú kandidátku na ministerku obrany USA Michèle Flournoyovú. Tiež zaujímavé meno. Je členkou predstavenstva niekoľkých vojenských dodávateľov, zakladala militantný think-tank Centrum pre novú americkú bezpečnosť (CNAS), ktorý získava značnú časť finančných prostriedkov zo zbrojárskych korporácií. Ako námestníčka ministra obrany USA v roku 2011 bola hlavnou politickou podporovateľkou vojenského zásahu v Líbyi, podporuje okupáciu Afganistanu a dôrazne sa postavila proti odsunu amerických vojsk z Iraku.

A potom je tu ešte Jake Sullivan, nový poradca pre národnú bezpečnosť: aj on patrí medzi jastrabov a aj on sa podieľal na agresívnej politike voči Líbyi a Sýrii v tíme Hillary Clintonovej. Je strašné, že naše mainstreamové médiá vám toto všetko nepovedia a odvádzajú pozornosť k bulvárnym malichernostiam, ako napríklad, že Antony Blinken má hudobnú skupinu alebo chytajú záchvat povrchného nadšenia z toho, koľko je tam žien alebo nominantov inej farby pleti. Akoby záležalo na tom, či zhadzovanie bômb bude riadiť žena. Náš občan tak opäť nedostáva podstatné informácie.

Slávny americký mysliteľ a disident profesor Noam Chomsky označil Donalda Trumpa za sociopatického maniaka, ktorý je schopný rozpútať občiansku vojnu, ak nevyhrá. Jeho prezidentský mandát označil za najhorší, aký kedy zažil, a to má už 91 rokov a pamätá si všetko od Veľkej hospodárskej krízy cez zhodenie bomby na Hirošimu a Nagasaki, vojnu vo Vietname, aféru Watergate až po 11. september 2001 a intervencie na Blízkom východe. No aj on má obavy z toho, čo nominoval do novej vlády Joe Biden. Je desivé, ak americká diplomacia nedokáže vygenerovať ako alternatívu k šialencovi demontujúcemu povojnovú odzbrojovaciu architektúru nič iné ako fanatických zabijakov, ktorí uprednostňujú vojnu pred diplomaciou, usilovných žiakov bývalej šéfky americkej diplomacie Madeleine Albrightovej, ktorá sa svojho času pýtala, načo máme armádu, keď ju nepoužívame. Je to choré impérium, ktoré nás už nedokáže nič naučiť, ale ktoré má ešte stále dosť síl na to, aby nás strhlo ku dnu. Neexistujú žiadne náznaky, že by sa tomu Európa chcela brániť. Cesta k novým vojnám je tak otvorená.

Zdroj: https://www.facebook.com/ChmelarEduard/posts/3782704925094705

0 komentárov