Verejný dlh USA v rokoch 2013-2023, podľa mesiacov.

17. apr. 2023

Zdroj obrázka: statista.com

Vo februári 2023 predstavoval verejný dlh Spojených štátov približne 31,458 bilióna amerických dolárov, čo je približne o jeden bilión viac ako pred rokom, keď bol približne 30,4 bilióna amerických dolárov. Verejný dlh Spojených štátov sa v posledných rokoch stal jednou z najvýraznejších politických tém v štátoch, pričom diskusia o tom, ako s ním naložiť, spôsobuje politické turbulencie medzi demokratmi a republikánmi.

Verejný dlh
Verejný dlh Spojených štátov od roku 2000 rýchlo rástol a v roku 2022 bol viac ako päťkrát vyšší ako v roku 2000. Verejný dlh je celkový nesplatený dlh, ktorý má federálna vláda. Tento údaj sa skladá z dlhu voči verejnosti (napríklad prostredníctvom dlhopisov) a z dlhu vo vnútri vlády (dlh voči rôznym vládnym rezortom), ako je napríklad sociálne zabezpečenie.

Dlh v politike
Otázka dlhu sa stala veľmi spornou témou v rámci vlády USA. Opatrenia, ako sú stimulačné balíky a znižovanie daní, zvyšujú verejný dlh, hoci sa môžu použiť na obmedzenie veľkých udalostí, ako napríklad veľká hospodárska kríza, finančná kríza v roku 2008 alebo pandémia COVID-19, ktoré sú pre hospodárstvo USA škodlivé. Hoci obe hlavné politické strany v USA majú tendenciu vzájomne sa obviňovať z nárastu dlhu krajiny, nedávna analýza ukázala, že obe strany prispeli k štátnym výdavkom takmer rovnakou mierou.
Diskusia o zvýšení dlhového stropu, teda o výške dlhu, ktorý smie federálna vláda v danom čase mať, bola hlavnou témou pri zastavení činnosti vlády v októbri 2013. Napriek plánom demokratov aj republikánov, ako znížiť štátny dlh, sa očakáva, že v nasledujúcom desaťročí sa bude len zvyšovať.

Zdroj: https://www.statista.com/statistics/273294/public-debt-of-the-united-states-by-month/