Útok Hamasu na Izrael prichádza na 50. výročie vojny v roku 1973.

7. okt. 2023

Zdroj obrázka: CNN

CNN: Prekvapivé raketové a infiltračné útoky Hamasu na Izrael prišli na 50. výročie vojny v roku 1973, prekvapivého útoku arabských susedov Izraela, ktorý sa začal 6. októbra 1973.

Izrael nazýva vojnu Jomkipurskou vojnou, keďže útok začal na Jom Kipur, najsvätejší deň židovského kalendára. Židia zvyčajne dodržiavajú deň pôstom a pokáním zo svojich hriechov počas predchádzajúceho roka. V niektorých častiach arabského sveta je známa ako vojna 6. októbra a považovaná za víťazstvo.

Konflikt sa začal tým, že Egypt a Sýria vyslali svoje jednotky v nádeji, že sa im podarí znovu dobyť územia na Golanských výšinách a Sinajskom polostrove, ktoré predtým Izrael obsadil v šesťdňovej vojne v júni 1967 .

Saudská Arábia, Kuvajt, Líbya, Alžírsko, Tunisko, Sudán, Maroko a Jordánsko pomohli Egyptu a Sýrii vojskami, finančnou pomocou a zbraňami. Sovietsky zväz letecky prepravil zásoby arabským bojovníkom, zatiaľ čo Spojené štáty poskytli pomoc Izraelu.

Vojna sa skončila, keď sa izraelské jednotky priblížili k Damasku a obkľúčili celú egyptskú armádu.

Poznámka: Židovský kalendár je lunárny, takže sviatky sa neslávia každý rok v rovnaký dátum. Jom Kippur sa tento rok začal pri západe slnka 24. septembra a skončil sa 25. septembra.

 

Zdroj: https://edition.cnn.com/middleeast/live-news/al-aqsa-storm-militants-infiltrate-israel-after-gaza-rockets-10-07-intl-hnk/index.html