Stanovisko evanjelickej cirkvi k otázkam sexuality

5. jún. 2024

Zdroj obrázka: AI Copilot

V sobotu 1.6. 2024 prijal zákonodárny orgán evanjelickej cirkvi a.v. na Slovensku, synoda ECAV, na svojom zasadnutí v Žiline dlho očakávaný dokument s názvom: BIBLICKO – TEOLOGICKÉ STANOVISKO EVANJELICKEJ CIRKVI AUGSBURSKÉHO VYZNANIA (ĎALEJ) ECAV NA SLOVENSKU K OTÁZKAM SEXUALITY. Toto stanovisko podporilo 85% členov synody, jeden bol proti a ostatní sa zdržali hlasovania.

Tento dokument je rozdelený do dvoch častí. V prvej časti jej autori zhrňujú biblické texty Starej a Novej zmluvy, ktoré hovoria o homosexualite. Odmietajú interpretáciu liberálno – progresivistických teológov, ktorých nazývajú revizionisti, že texty odsudzujúce homosexualitu v Starej zmluve spadajú do roviny kultu, ale tvrdia, že tieto texty sú súčasťou etickej roviny, ktorá bola a je stále záväzná. Novozmluvné texty, podľa ich výkladu, taktiež jednoznačne odsudzujú dobrovoľné homosexuálne správanie. Nehovoria, ako to tvrdia revizionisti, že v nich ide o vynútené homosexuálne správanie napr. pán – otrok, učiteľ – žiak. Tento biblický výklad, ako ho podávajú autori stanoviska, jednoznačne hovorí, že naša cirkev nevidí žiaden dôvod, prečo by aj v otázke sexuality, sme mali korigovať etické normy, ktorých základom je desať Božích prikázaní. Tento pohľad potom predurčuje aj stanovisko ECAV v druhej časti dokumentu, a to v samotnom vyhlásení o sexualite.

Táto časť je rozdelená do 33 téz, v ktorých je okrem iného prezentované stanovisko k inštitúcii manželstva, k hlbšiemu chápaniu manželského záväzku a zodpovednosti, k ľudskej dôstojnosti a sebaovládaniu, ale aj pastorálnej starostlivosti o ľudí s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu.

V podstate tento dokument hovorí o zachovaní konzervatívnych hodnôt v ECAV. Boh stvoril človeka ako muža a ženu, ustanovil manželstvo ako jedinečnú inštitúciu, ktorá má Božie požehnanie a preto zasluhuje podporu a uznanie aj cirkvi aj štátu. Odmieta aby ľudia, ktorí trpia s rodovou dysfóriou, teda majú problém s pohlavnou/rodovou identitou, zastávali akýkoľvek úrad v cirkvi, pretože títo ľudia sú vo veľmi krehkom a nestabilnom stave, ktorí im neumožňuje efektívne viesť druhých v otázkach rodiny, ľudskej sexuality a rodovej identity. No neodmieta službu ľudí s príťažlivosťou k rovnakému pohlaviu, pokiaľ sú ochotní akceptovať a podriadiť sa tomuto stanovisku ECAV.

Podľa mojej mienky je veľmi dobre, že v tejto dobe, keď zažívame bezprecedentný útok na akékoľvek konzervatívne hodnoty, vydala ECAV toto stanovisko, ktoré tým, že bolo prijaté na synode, má záväzný charakter pre všetkých jej členov a zamestnancov. Tým sa naša cirkev odlíšila od mnohých protestantských cirkví v západnej Európe a severnej Ameriky, ktoré prijali gender ideológiu a LGBTI hnutie ako súčasť svojej kresťanskej identity.

Bude zaujímavé sledovať ako sa biskupi a riaditelia cirkevných škôl vysporiadajú so zamestnancami, ktorí nebudú ochotní toto stanovisko akceptovať.

Mgr. Michal Zajden PhD. – evanjelický farár v Radvani

Stanovisko Vieroučného výboru ECAV k otázkam sexuality