Mediálny mainstream sa už dávnejšie zradikalizoval. To nie je názor, ale holý fakt.

19. máj. 2024 | 0 komentárov

Zdroj obrázka: https://slovanskenoviny.sk
Dag Daniš: Myslím, že po tomto týždni sa nevyhneme debate o zodpovednosti médií za nenávistné a agresívne nálady v spoločnosti.
Hádzať všetko len na politikov – to už nepôjde.
Mediálny mainstream sa už dávnejšie zradikalizoval. To nie je názor, ale holý fakt. Tzv. mainstreamové médiá nerobia kritickú žurnalistiku. Robia besné politické kampane postavené na šírení strachu a nenávisti. Jadrom týchto kampaní je démonizácia odporcov PS. Strašia zločincami, mafiou, zradcami, agentmi Putina, zlom, fašistami…
Výsledkom hysterických kampaní médií je hromadné vymývanie mozgov. A teraz nemyslím len agresívnych pomätencov ako Juraj C. alebo vytrasených nešťastníkov, ktorí majú sedem dní v týždni úzkostné stavy z „fašistov“, „mafie“, „Ruska“ (zoznam „temných síl“ je, samozrejme, dlhší).
Progresívne médiá museli po strede vypínať alebo tvrdo regulovať diskusie pod svojimi článkami, pretože tisícky ich čiteteľov sa správali ako primitívi. Dezoláti.
Progresívne médiá si roky nahovárali, že svojich čiteteľov vedú ku kritickému mysleniu a k slušnosti. Dnes s prekvapením zisťujú, že je to naopak. Vedú ich k dogmatizmu, fanatizmu, hrubosti, netolerancii, arogancii…
Tí bystrejší už pochopili, že toto nechceli a nechú a bude treba niečo zmeniť. Nenávisť a extrémizmus ako súčasť hlavného prúdu? To nedopadne dobre.
Tí jednoduchší však idú ďalej na zotrvačník. Streľbu na Fica vidia ako ďalšiu príležitosť kopnúť si: „može si za to sám“, „dobre mu tak“, „kto seje vietor, žne búrku“.
Toto všetko je obdoba starého tupého zaklínadla „lebo Fico“. Používali ho paušálne na čokoľvek (ešte aj na vraždu Kuciaka). A použili ho aj vtedy, keď Fico po krvavom útoku bojoval o život.
Neuveriteľné, úbohé, nízke…
A hlavne nemorálne a nebezpečné.
Kto pri mojich slovách na adresu mediálneho mainstreamu krúti hlavou, ten by si mohol dopriať malú skúšku správnosti: ako by vyzerala debata o zodpovednosti za nenávisť a agresivitu v spoločnosti, ak by sa strieľalo po Šimečkovi alebo Naďovi.
Nie, dnes už nestačí len odsudzovať útok. Odsudzovať treba aj tých, ktorí z ľudí vychovávajú „svine vnútri ľudských bytostí“ (aby som použil neslávne známe slová novinára Šimečku).

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *