Keď to, čo je dovolené Bohovi, nie je dovolené volovi.

8. mar. 2023 | 1 komentár

Zdroj obrázka: https://time.com

Vyzerá to tak, že sa v Gruzínsku schyľuje k ďalšiemu Majdanu – rozumej štátnemu prevratu. Prečo? Pretože protestujúci občania si neprajú mať prehľad o tom, kto zo zahraničia a v akej výške ovplyvňuje ich verejnú mienku. Lebo ak by to zistili, tak by to vraj podľa nespokojného davu mohlo ohroziť smerovanie Gruzínska na západ.

V USA sa s týmto problémom vysporiadali už v roku 1938, keď prijali zákon FARA /Foreign Agents Registration Act/, ktorý jednoducho povedané núti pod hrozbou trestu, registrovať sa tie organizácie, ktoré dostávajú financie zo zahraničia a nimi potom ovplyvňujú názory občanov. Takéto organizácie majú štatút zahraničného agenta.

Keď sa teraz o niečo obdobné snaží gruzínska vláda argumentujúc, že sa inšpirovala práve zákonom z USA, tak vyšli nespokojní občania do ulíc, nadávajú na Rusko, mávajú okrem iných aj americkými vlajkami a kričia, že je zákon autoritársky, ohrozuje demokraciu a proeurópske smerovanie krajiny. A USA už avizujú že sú na strane nespokojného davu. Washington je chystaným zákonom znepokojený a podľa šéfa diplomacie Euopskej únie Josepa Borrella nie je zákon zlučiteľný s hodnotami EÚ. Pritom gruzínska vláda len chce po vzore USA aby sa organizácie /predovšetkým politické mimovládky a médiá/ s minimálne pätinovým financovaním zo zahraničia registrovali ako zahraniční agenti, pretože vládny kabinet argumentuje tým, že Gruzínci musia vedieť ako a kým sú niektoré domáce organizácie financované a na aké aktivity míňajú peniaze.

Je to také…povedzme to kulantne, celkom zvláštne, keď sú dnes Američania v prípade Gruzínska znepokojení zákonom, ktorý oni sami prijali u seba doma pred vyše 80-timi rokmi a ktorý u nich doma dodnes platí. A je rovnako zvláštne aj to, že podobné zákony – ak ich prijímajú „vyspelé západné demokracie„ argumentujúc bojom s hybridnými hrozbami zo zahraničia, sú vždy označované politikmi a hlavnoprúdovými médiami ako tie, ktoré majú brániť a rozvíjať demokraciu. Ak sú však takéto zákony prijímané krajinami, ktoré „vyspelý západ„ označí za darebácke štáty /Rusko, Bielorusko…/ tak sú okamžite označené tými istými politikmi a médiami za autoritárske a demokraciu rozbíjajúce. A hneď potom vychádzajú nespokojní občania s americkými vlajkami a vlajkami EÚ do ulíc aby tam bránili demokraciu a slobodu…

 

1 komentár

  1. To je tak, debilom nikdy nechýba odvaha. Čo tam po následkoch to oni neriešia. Presne tak ľudí nezaujíma kto je platený zo zahraničia, prečo by ich to malo, že? Potom sa divia keď im vládnu bábky a robia rozhodnutia ktoré sú namierené proti domácim obyvateľom. No jednoducho DEBILI!!! Poznáme to aj tu u nás doma. Veď sme si to teraz vyskúšali, už zase!!!

    Odpoveda

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *