EÚ sa chystá schváliť používanie spywaru na odhaľovanie dôverných novinárskych zdrojov „v mene národnej bezpečnosti“.

25. jún. 2023

Zdroj obrázka: dailymail.co.uk

Európska únia je pripravená schváliť nové zákony, ktoré by vládam umožnili špehovať novinárov v mene národnej bezpečnosti. Legislatíva by rozšírila právne „medzery“, ktoré by vládam umožnili inštalovať spyware do telefónov a počítačov novinárov, vrátane britských reportérov pracujúcich v EÚ. Varujú pred tým  bojovníci za slobodu tlače.

Návrh zákona, na ktorom sa teraz dohodli veľvyslanci v Bruseli, rozširuje výnimky týkajúce sa „národnej bezpečnosti“ nad rámec tých, na ktoré sa vzťahuje terorizmus a hrozby pre národnú bezpečnosť. Vládam EÚ by to umožnilo využiť širokú škálu trestných činov, od vrážd cez krádeže až po hudobné pirátstvo, ako právne zdôvodnenie používania „dotieravého sledovacieho softvéru“ na reportérov. Zástancovia slobody tlače varovali, že zmeny požadované Francúzskom na poslednú chvíľu by mohli „otvoriť dvere všetkým druhom zneužívania“.

 

Všetkých 32 trestných činov uvedených v zatykači EÚ spolu s akýmkoľvek trestným činom, ktorý by mohol viesť k trestu odňatia slobody nad päť rokov, by sa podľa nového návrhu zákona mohlo použiť. Zároveň by to umožnilo vládam EÚ oslobodiť sa od špehovania novinárov, ak ide o „hlavnú požiadavku verejného záujmu“.  Aktivisti kritizovali návrh zákona, pretože varovali, že by mohol predstavovať hrozbu pre slobodu tlače a mať „mrazivý efekt“ na informátorov.  Julie Majerczak, bruselská riaditeľka organizácie Reportéri bez hraníc, povedala: „Možnosť monitorovania novinárov v mene národnej bezpečnosti je otvorenými dverami pre všetky druhy zneužívania.“ Renate Schroeder, riaditeľka Európskej federácie novinárov, odsúdila „nebezpečné medzery“ a uviedla, že výnimky spôsobili „úder pre slobodu médií“. „Novinárov to vystavuje ešte väčšiemu riziku a vytvára to navyše mrazivý účinok na informátorov a iné zdroje,“ povedala.

Veľvyslanci EÚ teraz predložia návrh legislatívy Európskemu parlamentu s cieľom vypracovať konečný text.  Európska komisia, výkonná zložka EÚ, privítala dohodu členských štátov bloku a vyzvala, aby sa návrh zákona čoskoro stal zákonom. „Významný krok smerom k vôbec prvým pravidlám EÚ na ochranu plurality a slobody médií. Všetci by sme mali urobiť viac pre ochranu novinárov,“ povedala úradníčka komisie Věra Jourová, ktorá zákon minulý rok navrhla. „Dúfam, že Parlament môže pracovať rýchlo a čoskoro dosiahneme konečnú dohodu.“

Zdroj: https://www.dailymail.co.uk/news/article-12221155/EU-set-approve-use-spyware-uncover-confidential-journalist-sources.html