Eduard Chmelár: Generálny tajomník NATO – Americké jadrové zbrane môžu skončiť v strednej Európe

19. jan. 2022 | 0 komentárov

Zdroj obrázka:

Priatelia, už mám toho naozaj dosť. Akákoľvek diskusia a polemika má zmysel len vtedy, ak druhá strana logickým spôsobom odpovedá na vaše argumenty alebo aspoň reaguje na vaše tvrdenia. Ak som už na všetkých možných miestach (na facebooku, v dennej tlači, v televízii) vysvetlil, že jadrové zbrane môžu byť po schválení dohody s USA rozmiestnené aj na Slovensku, lebo Zmluva o nešírení jadrových zbraní im v tom nebráni – a obhajcovia DCA si napriek tomu, bez ohľadu na realitu a bez akýchkoľvek argumentov naďalej hudú svoje – ponúkajú sa len dve možné vysvetlenia. Buď ich IQ nepresahuje hodnotu izbovej teploty alebo vedome, programovo a zákerne klamú tento národ, až sa im z úst práši. A keďže nechcú akceptovať, že majú právo na vlastný názor, nie na vlastné fakty, prosím, oplieskajte im o hlavu, pardon, zdieľajte toto vyhlásenie autority, ktorú uznávajú ako svojho svetského pápeža – generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga. Nasledujúce slová povedal na konferencii Nemeckej atlantickej asociácie Nato Talk 19. novembra 2021.
Vo svojom úvodnom prejave Jens Stoltenberg povedal, že sa spolieha na to, že Nemecko bude aj naďalej ochotné zdieľať jadrové zbrane na svojom území. Zdôraznil, že dohody NATO o zdieľaní jadrových zbraní sú pre Európu mimoriadne dôležité. Potom odpovedal na otázky novinárov. Redaktor Süddeutsche Zeitung Paul Krüger sa ho spýtal, že ak by sa Nemecko rozhodlo obmedziť svoju úlohu (rozumej uzavrieť americkú vojenskú základňu), čo by to znamenalo pre situáciu spojencov na východe. Odpoveď Stoltenberga stojí za to odcitovať:
„Alternatívou k zdieľaniu jadrových zbraní NATO sú rôzne druhy bilaterálnych dohôd… takže, samozrejme, Nemecko môže, samozrejme, rozhodnúť, či budú jadrové zbrane vo vašej krajine, ale alternatívou je, že ľahko presunieme jadrové zbrane do iných krajín Európy, tiež na východ od Nemecka.“
Moderátorka Jana Puglierin sa neisto spýtala, či to dovoľuje Zakladajúci akt NATO – Rusko, na čo Jens Stoltenberg nervózne odvrkol: „Áno, dobre. . . no, všetci vidíte, že zakladajúci akt NATO-Rusko nefunguje.“
Neviem, čo viac potrebujete vedieť. Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie nielenže potvrdil, že americké jadrové zbrane v prípade potreby bez rozpakov premiestnia do krajín strednej a východnej Európy, ale aj to, že na to slúži DCA, ktorú sa Američania momentálne snažia pretlačiť na Slovensku. Nemusia to spraviť, ale môžu. A my im na to touto zmluvou vystavujeme bianco šek. Pretože potom už nebudú musieť žiadať o povolenie, iba informujú našu stranu „o typoch, množstvách a harmonogramoch dodávok“ zbraní, ktoré majú Ozbrojené sily USA „v úmysle prepraviť alebo rozmiestniť na území Slovenskej republiky“ (čl. 4, ods. 2 návrhu dohody). V praxi to znamená, že keď napríklad Spojené štáty nahlásia, že chcú do plánovaného muničného skladu v Kuchyni umiestniť letecké bomby, my ani nemáme právo skontrolovať, či v nich nie sú nukleárne nálože, lebo výlučnú kontrolu nad prístupom k takémuto rozmiestnenému materiálu majú mať Ozbrojené sily USA (čl. 4, ods. 3) a bez ich súhlasu nepodliehajú prehliadke (čl. 11, ods. 1).
Kto tomuto nerozumie, ten už rozumieť nechce. Alebo žeby Jaro Naď zaradil do svojho predlhého zoznamu „klamárov“ aj Jensa Stoltenberga? Celý záznam konferencie nájdete tu:

https://www.nato.int/cps/en/natohq/opinions_188772.htm

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *