Čo je známe o zatknutej osobe, ktorá je podozrivá z organizovania úniku dát Pentagonu.

14. apr. 2023

Zdroj obrázka: tass.ru

Americkí predstavitelia zatkli v Massachusetts podozrivého z úniku tajných dokumentov Pentagonu. Ukázalo sa, že ide o amerického občana Jacka Douglasa Teixeiru – člena vzdušných síl Národnej gardy. Očakáva sa, že súd v piatok rozhodne, či jeho prípad postúpi do Washingtonu.Teixeira zverejnil utajované materiály na online platforme Discord, odkiaľ sa dokumenty dostali na web, píše The New York Times . Podozrivému hrozí väzenie na niekoľko desaťročí. Medzitým sa v médiách stále objavujú nové informácie z údajne uniknutých tajných dokumentov. Pentagon zároveň nevie, koľko ďalších údajov je možné zverejniť. Agentúra TASS zozbierala najnovšie informácie o únikoch materiálov Pentagonu.

Zatknutie podozrivého

13. apríla americké ministerstvo spravodlivosti zatklo amerického občana Jacka Douglasa Teixeiru pre podozrenie z úniku tajných dokumentov Pentagonu. Pred súd sa postaví v piatok v Bostone (Massachusetts), uviedla CNN . Vyšetrovanie prebiehalo v dome zadržaného.Vojak bol pod dohľadom FBI najmenej dva dni pred zatknutím, uviedla CNN. Zadržali ho skôr, ako sa plánovalo – hneď po tom, ako sa s ním novinári The New York Times pokúsili porozprávať, pričom jeho identitu zistili z fotografií na sociálnych sieťach.

Teixeira bude pravdepodobne obvinený z porušenia takzvaného zákona o špionáži, píše The New York Times. Sekcia 793 hlavy 18 zákonníka Spojených štátov („Zhromažďovanie, prenos alebo strata informácií súvisiacich s obranou“) stanovuje až 10 rokov väzenia. Teixeira však môže byť spoplatnená samostatne za každý z utajovaných dokumentov, ktoré sa dostali do Siete. V tomto prípade môžeme hovoriť o desiatkach rokov väzenia, zdôrazňujú noviny.

Služba v americkom letectve

Teixeira slúži v Massachusetts Air National Guard v jednotke kybernetických dopravných systémov. Je držiteľom US Air Force 1st Class, ako aj medaily za úspech. Podľa The New York Times viedol 21-ročný vojak skupinu Thug Shaker Central s 20 až 30 členmi na Discord, online platforme obľúbenej medzi hráčmi. Z tejto platformy sa vraj do Siete dostali tajné dokumenty. Podozrivý údajne zverejnil materiály pod prezývkou OG, napísal The Washington PostJednotka, v ktorej Teixeira slúži, sa podieľa aj na zabezpečovaní normálnej prevádzky „rozsiahlej a globálnej komunikačnej siete“ vzdušných síl. Jeden z priateľov podozrivého povedal pre The Washington Post, že Teixeira začal zverejňovať tajné informácie okolo februára 2022. Teixeira označil boje za deprimujúce a veril, že Rusko a Ukrajina „by mali mať viac spoločného, ​​než čo ich rozdeľuje“, no zároveň sa v konflikte „nepriklonil na žiadnu stranu“. Vraj sa domnieval, že zverejňovaním tajných dokumentov informuje a osvetľuje svojich známych.

Obsah dokumentov, ktoré sa dostali do Siete

Začiatkom apríla došlo k dvom únikom utajovaných dokumentov. Materiály sa týkali amerického ministerstva obrany, Národnej bezpečnostnej agentúry, CIA, Národnej spravodajskej služby a boli zverejnené na Twitteri a Telegrame. Americké médiá dokumenty analyzovali.Prvý únik informácií obsahoval informácie o ukrajinských vojenských operáciách. Dokumenty dávali hodnotenie situácie k 1. marcu a stav ukrajinskej armády rok po spustení SVO bol vyhodnotený ako vyčerpaný. Dokumenty obsahovali aj grafy a informácie o objeme dodávok zbraní, mapy s rozmiestnením a silou síl, informácie o pohybe síl Ukrajiny, USA a ich spojencov a analytické údaje. Takže napríklad Ukrajina podľa posledných únikov dostala 31 % zo sľúbených 200 tankov rôznych typov, ďalších 120 tankov je momentálne „na ceste na Ukrajinu,“ píše európske vydanie denníka PoliticoDruhý únik obsahoval materiály o Ukrajine, zoradení síl západných krajín a ich vzťahu na Blízkom a Ďalekom východe. Ako píšu médiá, podľa dokumentov Spojené štáty počúvajú stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, predstaviteľmi Južnej Kórey. Izraelská spravodajská služba Mossad je pod aktívnym dohľadom.

Vyšetrovanie úniku

Incident vyšetruje Pentagon a americké ministerstvo spravodlivosti. Výberový výbor Snemovne reprezentantov pre spravodajské služby USA usporiada sériu stretnutí, aby zistil, ako Teixeira získal prístup k utajovaným materiálom. Pentagon je pripravený „prijať akékoľvek opatrenia na ochranu“ údajov a už teraz znižuje počet zamestnancov s prístupom k utajovaným dokumentom. Rezort zároveň nevie, koľko ďalších informácií možno zverejniť, píše denník The TimesSpojené štáty nevylučujú, že všetko, čo sa stalo, bola operácia plánovaná zahraničnou spravodajskou agentúrou, ktorá by mala vyzerať ako únik informácií, informoval The Wall Street Journal .

Reakcia iných krajín

Najprv ukrajinské úrady uviedli, že nedošlo k úniku a všetky materiály boli obrázky sfalšované v grafických editoroch. Podľa CNN po únikoch informácií musel Kyjev zmeniť svoje vojenské plány. Ukrajina však uviedla, že únik nijakým spôsobom neovplyvní plány a dokumenty „nemajú žiadny prevádzkový význam“. Kyjev je pobúrený pesimizmom v materiáloch ohľadom úspechu Ozbrojených síl Ukrajiny, píše denník Politico s odvolaním sa na ukrajinského veliteľa. Únik materiálov môže byť falzifikát a zámerné podsúvanie zamerané na zavádzanie Ruskej federácie, uviedol námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Rjabkov. Americkí spojenci vyjadrujú nespokojnosť diplomatickou cestou, informovala agentúra Bloomberg . Britské ministerstvo obrany zároveň uviedlo, že tajné dokumenty obsahujú nepresné informácie.

Zdroj: https://tass.ru/mezhdunarodnaya-panorama/17525587