Ľuboš Blaha: Otvorený list generálnemu prokurátorovi M. Žilinkovi

17. sep. 2021 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Ľuboš Blaha: Otvorený list generálnemu prokurátorovi M. Žilinkovi 1

Vážený pán generálny prokurátor,
dovoľte, aby som Vás upozornil na podozrenie zo spáchania viacerých trestných činov a disciplinárnych prehreškov, ktoré podľa môjho názoru spáchal Daniel Lipšic v relácii denníka SME Rozhovory ZKH dňa 16.9. 2021.
Už v minulosti ste na Daniela Lipšica podali podnet za disciplinárne previnenie, keďže „bez znalosti spisu verejne, špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vo veci, ktorá nepatrili do jeho pôsobnosti“.
Rád by som Vás preto upozornil, že Lipšic v relácii denníka SME sa totožne nezákonnej aktivite venoval väčšinu rozhovoru s novinárkou Zuzanou Kovačič Hanzelovou, keď bez znalosti spisu veľmi vulgárnym a primitívnym spôsobom osočoval prácu krajskej prokuratúry v prípade zadržania vyšetrovateľov NAKA Čurillu a ďalších.
Osobitne pikantné je, že v istom okamihu dokonca otvorene kritizoval prokurátora Remetu, že sa vraj vyjadruje k trestným veciam inej prokuratúry, t.j. k jeho Úradu špeciálnej prokuratúry.
Kuriózne na tom je, že tieto slová povedal v 29. minúte rozhovoru, v ktorom desiatky minút kydal na kolegov z krajskej prokuratúry, že sú vlastne súčasťou akejsi mafie, ktorá terorizuje úbohých vyšetrovateľov.
Vážený pán generálny prokurátor, príde vám takéto správanie v poriadku?
Lipšic o zadržaných vyšetrovateľoch NAKA otvorene tvrdí, že sú nevinní, čo možno chápať ako marenie vyšetrovania.
Spochybňuje dokonca sudcu, ktorý rozhodol, ohovára ho a de facto zastrašuje.
Nabáda obhajcov obvinených, aby o prípade informovali verejnosť a keďže celé Slovensko vie, že obhajcom obvinených je Lipšicov osobný priateľ Peter Kubina, bývalý poradca prezidentky Čaputovej, je otázka, či sa Lipšic neoprávnene nedostáva k informáciám zo spisu.
Už v minulosti bolo v prípadoch, v ktorých pôsobil Lipšic ako advokát, bežné, že dochádzalo k únikom zo spisov – najmä prostredníctvom Denníka N a novinárky Moniky Tódovej.
Ak by sa takéto niečo malo opakovať, je tu vážne podozrenie, že v tom má prsty Lipšic, ktorý k tomu Kubinu dokonca verejne nabáda.
Na priamu otázku, či disponuje informáciami od obhajoby, Lipšic otvorene hovorí, že nie. Chvíľku predtým však Lipšic v rozhovore upozorňuje na procesný problém z danej kauzy, že obhajoba Čurillu a ostatných nemá celý záznam odposluchu. Pýtam sa, odkiaľ to vie?
Z jeho slov vyplýva, že obhajoba spolupracuje so špeciálnou prokuratúrou a informuje Lipšica. To je vážne porušenie zákona a dôkaz o tom, že Lipšic klame. Necháte to tak, pán generálny prokurátor?
Iróniou je, že Lipšicovi prekáža, že sa v médiách objavili informácie z uznesenia o vznesení obvinenia voči Čurillovi a ďalším, ale s radosťou komentuje uniknuté video inšpektorky Santusovej a ex-šéfa NAKA Zuriana, ktoré protizákonne uniklo a ktoré zverejnil Denník N.
Raz úniky vadia, inokedy nie – intelektuálna ani morálna integrita nebola nikdy Lipšicovou silnou stránkou, ale ako generálnemu prokurátorovi Vám zrejme nebude ľahostajné, ako veľmi pán politik Lipšic strápňuje prokuratúru na Slovensku takýmito účelovými rozhovormi.
Mimoriadne nevkusne pôsobí aj to, že Lipšic otvorene obhajuje mafiána Petrova. A vyjadruje sa ku kauze, či mal vydať Petrova na pokyn Vašej generálnej prokuratúry inšpekcii, ktorá na neho vydala zatykač.
On si ho svojvoľne držal na NAKA, kde mohlo dôjsť k mareniu vyšetrovania a ďalej toto porušenie zákona obhajuje.
Dokonca aj redaktorka Hanzelová, ktorá Lipšicovi celý rozhovor nadbiehala, mu v tom momente šplechla do očí, že to pôsobí dosť divne, ak inšpekcia vyšetruje NAKU, že ovplyvňuje svedkov a oni si ho tam aj tak nechajú.
To bol moment, kedy celé Slovensko ľahlo smiechom, aký je Lipšic mentálne podvyživený.
Otázkou je, či takéto verejné osočovanie generálnej prokuratúry, akokoľvek duševne nevyzreté, považujete za zmysluplný spôsob, ako má fungovať Váš podriadený. Iba sa skromne pýtam, pán generálny prokurátor.

Vážený pán generálny prokurátor,
osobitne by som vás chcel upozorniť na tento výrok Daniela Lipšica, ktorý vo vzťahu k zadržaným vyšetrovateľom NAKA povedal toto:
„Nemajú žiadne vily, ani haciendy na Floride, ktoré sme videli, keď sa zatýkali vysokí predstavitelia policajného zboru.“
O „haciende na Floride“ sa hovorilo iba v súvislosti so zosnulým Milanom Lučanským a išlo o hoax, pretože Milan Lučanský nikdy nevlastnil na Floride žiadnu haciendu, ale len ošarpaný byt v hodnote garsónky v Senci.
Navyše, Lipšicov prokurátor Kysel údajné vlastníctvo „haciendy na Floride“ zapracoval aj do návrhu na útekovú väzbu Milana Lučanského, hoci musel vedieť, že žiadnu nehnuteľnosť na Floride v čase rozhodovania súdu už Milan Lučanský nevlastnil – rodina tento byt predala dávno predtým. Išlo o podvod, ktorý prikryla sudkyňa Pamela Záleská.
Lipšic však túto lož o Milanovi Lučanskom účelovo šíri ďalej, čo je obzvlášť nechutné, keďže ide o zosnulého človeka, ku ktorého smrti nemalým spôsobom prispela práve špeciálna prokuratúra.
Voči rodine zosnulého generála, ktorého značná časť verejnosti považuje za hrdinu, je to hanebné a odporné gesto, ktoré núti verejnosť k otázke, či na čele špeciálnej prokuratúry sedí duševné zdravý človek, alebo sociopatické monštrum bez akejkoľvek empatie. Budete sa tým zaoberať, pán generálny prokurátor?
Vážený pán generálny prokurátor,
v rozhovore v denníku SME sa Daniel Lipšic ako špeciálny prokurátor pýši tým, ako zastupoval lídra koalície Igora Matoviča proti lídrovi opozície Robertovi Ficovi.
Väčšina slovenskej verejnosti vie, že pán Lipšic je nenávistný pravicový politik, ktorý nemá v sebe štipku nezávislosti a nadstraníckosti, ale predsa len by možno bolo pre prokuratúru ako celok vhodné, aby pri každej príležitosti takto hlúpo nezdôrazňoval svoje prepojenie na Matoviča a súčasnú vládu a zároveň nezdôrazňoval, ako veľmi nenávidí Roberta Fica.
V predmetnom rozhovore ho dokonca primitívne a pohrdlivo označuje slovami – „tento pán, ktorý mal tú tlačovku“ – čo len zvýrazňuje jeho chorobnú neznášanlivosť a politickú zaujatosť.
Lipšic otvorene spochybňuje inšpekciu MV SR a tvrdí, že v minulosti nerobila nič proti údajnému vplyvu oligarchov, ktorý nevie preukázať, akoby tí jeho vyšetrovatelia NAKA, o ktorých hovorí, že sú najlepší na svete, niečo proti týmto údajným oligarchom v minulosti robili – nielenže ako prokurátor vznáša obvinenia, ktoré nevie preukázať, čo ako politik robiť môže, ale vo svojej funkcii nie, ale on si navyše aj nekonečne šliape po jazyku.
Pripadá vám takéto pubertálne správanie v poriadku, pán generálny prokurátor?
V rozhovore Lipšic paranoidne hovorí o nejakých temných „silách“, ktoré ho môžu zatknúť. Navodzuje dojem, akoby na inšpekcii boli všetci skorumpovaní, akoby krajskú prokuratúru ovládali nejaké temné „sily“, skátka, živí ten istý politický naratív ako Igora Matovič, ktorý splieta detinské nezmysly o „hydrách“ a „mafiách“.
Čo je desivé, Lipšic bez akýchkoľvek dôkazov zneužíva svoj úrad na to, aby sa v slovenskej spoločnosti šírili konšpiračné teórie o sprisahaní nejakých „síl“ a „systému“.
Dokonca sme sa od Lipšica dozvedeli, že ten zlovoľný „systém“, ktorý sa bráni proti heroickým špeciálnym prokurátorom, má neobmedzené zdroje a médiá.
Pri všetkej úcte, pán generálny prokurátor, asi sledujete politiku aspoň natoľko, že viete, že prakticky všetky korporátne médiá sú na strane Lipšica a ak tu má niekto neobmedzené zdroje, tak to sú oligarchovia, ktorí ich vlastnia, vrátane Sorosa a rôznych finančných skupín.
A to sa nám Daniel Lipšic snaží akože naznačiť, že Milan Lučanský mal neobmedzené zdroje? A že vlastnil médiá? Alebo kto potom?
Nie sú Lipšicove paranoidné vyjadrenia znakom, že tento pán nie je duševne spôsobilý zastávať takýto významný post v bezpečnostných zložkách?
Takéto konanie by sa dalo ospravedlniť, pokiaľ by Lipšic tie svoje nezmysly hovoril ako predseda strany NOVA, ktorý je súčasťou Matovičovej populistickej vládnej koalície, ale je nehorázne, ak sa takto vyjadruje „nezávislý“ šéf špeciálnej prokuratúry, nemyslíte?
Jeho slová o tom, že ak by ho aj zatkli, nesiahne si vo väzbe na život, majú vo verejnosti evokovať dojem, že sa ho niekto môže snažiť pripraviť o život a že to v prípade jeho väzobného stíhania nebude samovražda.
Tým len potvrdzuje, že v prípade Milana Lučanského mohlo ísť o ten istý scenár – že sa generála potrebovali zbaviť a narafičili samovraždu. To je rozhodne cenný poznatok.
V prípade Lipšica však nič také nehrozí – je v poriadku, aby špeciálny prokurátor žil v takejto paranoidnej ilúzii? Je vzhľadom na svoj duševný stav súci na funkciu, ktorú zastáva?
Predsa len – vidí „sily“, „systémy“ a bojí sa, že ho „odstránia“. Nebolo by vhodné odporučiť mu, aby svoju psychiatrickú liečbu nezanedbával?
Čo sa týka duševného stavu Daniela Lipšica, treba pripustiť, že došlo k určitému pokroku. Už prestal s prirovnaniami z Pána prsteňov, najnovšie sa cíti ako vo Hviezdnych vojnách – už nebojuje proti Mordoru, ale proti Darth Vaderovi, gratulujeme.
Ale zjavne pilulky nezaberajú celkom tak, ako si želá ošetrujúci lekár, zatiaľ sme sa posunuli len od Pána prsteňov k Hviezdnym vojnám, dúfali sme, že halucinácie odídu ako celok – asi by bolo vhodné skúsiť iné medikamenty.
Mohli by ste, vážený pán generálny prokurátor, dohliadnuť na to, aby pán Lipšic dodržiaval predpísanú liečbu?
Vážený pán generálny prokurátor,
som presvedčený, že Daniel Lipšic sa v rozhovore v denníku SME spreneveril všetkým zákonným, morálnym a stavovským princípom, ktoré má dodržiavať šéf špeciálnej prokuratúry.
Vzhľadom na uvedené ako občan Slovenskej republiky žiadam jeho disciplinárne potrestanie, respektíve trestné stíhanie. Ďakujem.

S úctou
Ľuboš Blaha

Zdroj: https://www.facebook.com/LBlaha/posts/395627015267919

0 komentárov