Eduard Chmelár: Každá diktatúra sa začína útokom na intelektuálov

18. jan. 2021 | Plazivá totailta

Zdroj obrázka:

Eduard Chmelár: Každá diktatúra sa začína útokom na intelektuálov 1

Priatelia, vopred sa ospravedlňujem, že vás zaťažujem témou, ku ktorej som sa pôvodne vôbec nechcel vyjadrovať. Naopak, je mi nepríjemné upozorňovať na seba týmto spôsobom. Ale keďže druhá strana zareagovala nepravdivými tvrdeniami, musím sa k celej záležitosti vyjadriť aj ja.

Dnes ráno predseda hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov informoval, že ma na pokyn ministerstva vnútra prepustili z Akadémie policajného zboru, na ktorej som zastával funkčné miesto docenta. Je to pravda. Šéfovi socialistov to pripomenulo osud Michala Macháčka, ktorý napísal odvážnu priekopnícku knihu o Gustávovi Husákovi, za čo mu nepredĺžili zmluvu na univerzite, vzápätí na akadémii vied a popredný český historik skončil napokon ako zamestnanec pražskej ZOO. Artur Bekmatov sa preto spýtal, či sa nachádzame v stave normalizácie 2.0.

Na túto správu zareagoval hovorca vnútra Peter Lazarov, ktorý sa bránil tým, že na Akadémii som mal zmluvu na dobu určitú tak ako každý iný vysokoškolský pedagóg a že táto zmluva mi „po niekoľkých rokoch prirodzene skončila“. Zároveň pre denník Štandard označil informácie, že som bol prepustený na príkaz ministra vnútra Romana Mikulca, ktorý je nominantom OĽaNO, za „útoky založené na klamstvách, subjektívnej a navyše selektívnej realite, ktorá má jediný cieľ, vlastný prospech“. Musím konštatovať, že keby bolo k tomu ešte doplnené obvinenie, že ohrozujem výchovu mládeže a kazím morálku kolektívu, bolo by to kompletne okopírované zdôvodnenie prepustenia profesora Miroslava Kusého z Univerzity Komenského počas normalizácie.

Z právneho hľadiska je vysoká škola aj v tomto prípade krytá. Veď mi iba „prirodzene skončila“ zmluva na dobú určitú. Má to len niekoľko háčikov. Zmluvy na dobu určitú majú všetci vysokoškolskí pedagógovia. Prirodzené je tieto zmluvy predlžovať, nie ukončiť bez udania dôvodu. Nič nenasvedčovalo tomu, že by som mal prísť o miesto, Na prelome rokov mi na katedre i na personálnom oddelení odporučili, aby som si podal rutinnú žiadosť o predĺženie pracovného pomeru. Pripomínam, že prednášam 25 rokov a takto sa to robilo vždy. Okrem toho mám v tlači vedeckú monografiu, ktorá mala vyjsť budúci mesiac. V uplynulých dňoch so mnou Akadémia policajného zboru podpísala zmluvu, hotové sú zaplatené posudky, jazyková korektúra i grafika obálky. Povedzte mi, ktorá vysoká škola by zainvestovala do pedagóga, ktorého chce prepustiť? V piatok som však dostal list s oznámením o skončení pracovného pomeru. Iste „čistou náhodou“ deň po mojej výzve na občiansku neposlušnosť a niekoľko dní po ostrej kritike vlády vo vysielaní TA3. Keď som sa ohradil, že takéto zaobchádzanie považujem za nefér, dostal som ústnu informáciu, že taký prišiel pokyn z ministerstva vnútra. Oficiálne zdôvodnenie hovorí, že treba šetriť kvôli pandémii. Je však pozoruhodné, že neprepustili nekvalifikovaných zamestnancov, ale nadbytočný im pripadal jediný kvalifikovaný odborník na dejiny štátu a práva a medzinárodnú bezpečnosť, ktorého tam mali. A akiste rovnako „čistou náhodou“ prepustili v ten istý deň aj Ľuboša Blahu, ktorý tam pôsobil na inej katedre ako externý pedagóg.
Opakujem, je mi veľmi nepríjemné upozorňovať na to. Zvlášť, keď túto situáciu zneužívajú kadejakí zlomyseľní úbožiaci, ktorí nemajú ani potuchy o mojej kvalifikácii, že dobre mu tak, taký „neomarxista“ vraj nemá čo učiť. Mali by si však uvedomiť, že čistky sa začínajú vždy odstraňovaním socialistov. Potom si prídu aj pre vás.

Konzervatívny denník Štandard v súvislosti s mojím prepustením upozornil, že patrím k ostrým kritikom Matovičovej vlády. Využívam príležitosť, aby som sa opätovne spýtal tých anonymných „hrdinov“, ktorí na mňa neustále pokrikujú, aby som niečo robil – čo robia oni. Ja ako aktívny občan, ktorý kritizuje všetky vlády za ich nedemokratické postupy a korupčné praktiky, dlhodobo nastavujem vlastnú kožu. Žiadna vláda však neohrozovala akademické slobody tak ako Matovičova. Slávny americký mysliteľ Noam Chomsky nás učí, že povinnosťou intelektuálov je poskytnúť bežným občanom všestranné informácie, ktoré im umožnia dospieť k vlastným záverom a rozhodnutiam o dôležitých politických, ekonomických a spoločenských témach. Profesionálni novinári totiž v tejto úlohe pravidelne zlyhávajú a verejnosti vedome klamú. Chápem, že nie všetci majú odvahu bojovať s mocnými, ale bolo by charakterné, aby odvážnych kritikov moci podporovali, nie spochybňovali. Pýtam sa teda ešte raz: kto z vás má odvahu prísť o zamestnanie, živobytie a existenčné istoty? Ak na to nie ste pripravení, nie ste pripravení na zmenu.

Ďakujem za pochopenie.

Zdroj: https://www.facebook.com/ChmelarEduard/photos/a.328767897155109/3929154063783123/

0 komentárov