Štartuje zvtv

16. nov. 2020 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Štartuje zvtv 1

Dlho očakávaný audiovizuálny projekt zvtv začína v nedeľu, 15. novembra premiérou krátkeho úvodného filmu k autorskej relácii Monológy Tibora Eliota Rostasa, ktorá bude jednou z prvých relácií produkovaných v prostredí zvtv. Film vznikol ako symbolický odkaz na dnešnú epochu, v ktorej je ľudstvo kolosálnym, pandemickým podvodom nútené vzdávať sa svojich základných práv.  Na tomto krátkom intro filme zvtv spolupracoval aj výnimočný zjav európskej kinematografie, Juraj Jakubisko. Kamery a strihu sa zhostil Eileen Yaman, hudbu a komentár napísal Tibor Eliot Rostas.
Sociálne siete ako Facebook alebo YouTube už začali pravidelne blokovať a vymazávať Rostasove divácky úspešné príspevky s desiatkami a stovkami tisíc videní – z tohto dôvodu nie je bezpečné spoliehať sa na korporátne platformy šírenia audiovizuálneho obsahu. Portál zvtv je prostredím vylučujúcim akúkoľvek cenzúru a vonkajšie zásahy, využíva preto niekoľkonásobný záložný systém dát a archívov.

Tento projekt je ďalšou aktivitou vydavateľstva Sofian, ktoré od roku 2012 pripravovalo poslucháčsky mimoriadne úspešnú reláciu na rádiu VIVA, ktorej 350 premiér počúvalo denne sto tisíc poslucháčov. Na svojom konte má vydavateľstvo Sofian rovnomennú publikáciu Mlčanie i ďalšie bestsellery a od roku 2013 aj mesačník ZEM&VEK.
Audiovizuálny projekt zvtv bude okrem relácie Monológy pravidelne zverejňovať krátke, dvadsaťminútové rozhovory v rubrike DIALÓGY so známymi ľuďmi a s ľuďmi s inšpiratívnymi životnými príbehmi. Priestor bude dávať pluralite názorov a nebude ich selektovať na správne a nesprávne – to ponecháva na divákovi. Tretiu významnú podskupinu bude v úvode zvtv tvoriť archív dôležitých video dokumentov v kategórii TREZOR, z ktorých už veľkú časť na sociálnych sieťach alebo YouTube nenájdete.

Začiatok financovania zvtv je krytý z transparentného účtu Fondu Sofian, ktorý v roku 2016 založilo OZ Sofian Publishing s T. E. Rostasom a od tej doby naň pravidelne prispievajú podporovatelia slobody myslenia. Vytvorením zvtv sa im dostáva späť ich vložená dôvera. Práve na tento model je zvtv existenčne naformátovaná a ráta s podporou jej odberateľov a širokého publika.

0 komentárov