Výzva premiérovi: Ospravedlňte sa občanom a odvolajte ministra zdravotníctva!

23. okt. 2020 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Výzva premiérovi: Ospravedlňte sa občanom a odvolajte ministra zdravotníctva! 1

(Otvorený list predsedovi vlády SR Igorovi Matovičovi)
Pán premiér,
včera ste v jednom zo svojich nespočetných statusov vyzvali občanov Slovenskej republiky, aby namiesto vytvárania dusnej atmosféry prestali mudrovať a odložili tieto aktivity aspoň na niekoľko dní. Súhlasím – čo keby ste začali od seba? Je totiž priam neuveriteľné, ako ste v rekordne (to slovo máte radi) rýchlom čase dokázali zjednotiť slovenskú spoločnosť – proti sebe. Od Nežnej revolúcie som nezažil situáciu, kedy tak súznela pravica s ľavicou, konzervatívci s liberálmi, starí s mladými, západ s východom ako v týchto časoch, keď nám predvádzate absurdné divadlo s tragickými následkami.
Znovu musím zdôrazniť, že som od začiatku prízvukoval nevyhnutnosť prísnych protiepidemiologických opatrení a prišiel som za to o nemálo priaznivcov. V tomto nie je medzi nami rozpor. Ja sa neprihováram publiku, ktoré verí, že koronavírus je chrípočka alebo dokonca že neexistuje (ako sa vyjadril ľudácky vodca, ktorý ani po ochorení na covid nenašiel v sebe pokoru na ospravedlnenie a namiesto toho začal zbabelo až absurdne nadávať sudcom). Tie okrajové skupinky, ktoré vidia za všetkým sprisahanie, už presvedčí, žiaľ, iba tragédia v ich rodine.
Som presvedčený, že väčšina ľudí už chápe vážnosť situácie v našich nemocniciach, ktorá sa dramaticky mení zo dňa na deň. Mnohí chcú pomáhať. To, čo ich však hnevá, uráža a mätie, je váš spôsob komunikácie, nedostatok informácií, vaša neschopnosť vysvetliť ľuďom, čo sa deje, stanoviť jasné pravidlá a nemeniť ich z hodiny na hodinu alebo aspoň zo dňa na deň. To, čo ich rozhorčuje, sú vaše nesystematické nápady, ktoré (neklamme si) nekonzultujete s odborníkmi, ktorých staviate pred hotovú vec – preto už s vami odmietajú chodiť na tlačovky, lebo sa za vás hanbia ako americkí epidemiológovia za Donalda Trumpa. Áno, naše vedecké kapacity vám už odmietajú robiť komparz, keď sa chvastáte ich úspechmi a neúspechy zvaľujete na nich, keď ich nenecháte robiť prácu, ktorej rozumejú neporovnateľne viac ako vy a znižujete ich úspešnosť svojvoľnými zásahmi. Všetci vieme, že odborníci vám jednoznačne a jednomyseľne navrhovali okamžitý tvrdý lockdown. Napriek tomu, že tieto postoje opreli o hrozivé až hororové exaktné údaje a trendy, vstúpili ste im do toho aj s Richardom Sulíkom neodborne a politicky. Dovolím si tvrdiť, sledujúc vývoj vo svete i stav našich nemocníc, že výsledkom tohto chaotického mačkopsa bude, že sa tvrdému lockdownu napokon aj tak nevyhneme – len sme predĺžili toto trápenie o niekoľko týždňov s oveľa vyššími nákladmi a žiaľ aj obeťami. Presne to isté, čo ste teraz urobili vy, urobil v prvej vlne britský premiér Boris Johnson – a výsledkom bola strašná tragédia.
Za tých pár mesiacov, čo vás trpíme vo funkcii, ste už stihli mať konflikt s každým: nielen s opozíciou, ale aj s koaličnými partnermi, prezidentkou, lekármi a čo je najhoršie, urážate samotných občanov. Stále sa dovolávate potreby jednoty a zomknutia, ale na tú nemáte nárok automaticky, tá neprichádza na vaše písknutie, to nie je povinnosť ľudí podriadiť sa vašej svojvôli. Ako chcete zjednotiť Slovensko v ťažkej chvíli, keď všetkým len nadávate? Nikdy sa vám nepodarí stmeliť spoločnosť, ak tá vo vás nenadobudne dôveru. Preto ak chcete spustiť proces celonárodného zmierenia a zomknutia, ak to vôbec osoba vašej povahy a charakteru myslí vážne, poradím vám, čo musíte urobiť pre upokojenie situácie najprv.
V prvom rade začnite s ospravedlnením. Pokorne sa ospravedlňte občanom Slovenskej republiky, že ste ich urážali, zavádzali a zbabelo na nich zvaľovali vinu. Poproste ich o prepáčenie za to, že ste neurobili to, čo ste urobiť mali, že ste to nezvládli, že ste nám to pokazili. Ešte aj včera večer ste na štandardnú novinársku otázku o zodpovednosti ministra zdravotníctva začali bezdôvodne a zbabelo urážať dovolenkárov (kto ich tam pustil?) a naše zdravotné sestry v zahraničí, že keby im nebol prednejší zárobok a ostali by doma, nemali by sme vraj dnes také problémy….. Že sa nehanbíte. Že vás hanba nefacká. Tie ženy odlúčené od vlastných rodín nechodia na týždňovky do Rakúska za zábavou, ale preto, že zo svojich mizerných platov u nás doma nedokážu uživiť vlastné deti. Vy ste im tento týždeň ešte znížili minimálnu mzdu. A zahlasovala za ňu aj „ochrankyňa života“ Anna Záborská, ktorej sú prednejšie embryá ako plnohodnotné ľudské bytosti. To bolo rečí, že im chcete pomôcť, aby sa nemuseli zo sociálnych dôvodov rozhodovať pre potrat! Pritom sú to často osamelé matky s deťmi odkázané na minimálnu mzdu.
Po druhé, prestaňte nám klamať do očí a vyhovárať sa na iných. Za nezvládnutú situáciu nemôže ani opozícia, ani prezidentka, ani zdravotné sestry, ani lekári, ani vaši kritici z akademických kruhov, ale len vy sám. Ak nedokážete prevziať zodpovednosť a ísť príkladom, nie ste líder. Prevziať zodpovednosť neznamená, že to tu riadite, ale že za svoje chybné rozhodnutia viete niesť následky. Nikto, kto sa do veci rozumie, vás nebude rešpektovať, ak otvorene nepriznáte, že to nie sú vaši neposlušní poddaní, ale iba a len vaša vláda, ktorá je zodpovedná za to, že nepripravila nijaký plán na fungovanie štátu v prípade druhej vlny koronakrízy. Počujete? PLÁN. To slovo predsa máte radi, vyhadzovali ste ho na oči Pellegriniho vláde, keď vás ako budúceho premiéra začala pozývať na krízový štáb a vy ste všetkých expertov kritizovali, že nemajú plán a že bez plánu sa to nedá zvládnuť. Dodnes nevidím vo vašom konaní žiadne systematické opatrenia, všetko, čo vyvádzate, sú iba splašené reakcie na vznikajúce problémy a namiesto krízového manažmentu ste iba štatistami chaosu. Napokon, včera ste po prvý raz verejne priznali, že situáciu už nemáte pod kontrolou. A aj keď to neradi počúvate: za toto nesie konkrétnu zodpovednosť váš neschopný minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa mojich informácií overených z viacerých zdrojov vás členovia Pandemickej komisie – lekári – už v polovici augusta varovali, že epidemiologická situácia sa znepokojujúco zhoršuje a vírus sa šíri hlavne na svadbách. Pamätáte sa, čo ste im vtedy odpovedali? Vraj treba dať šancu nevestám, aby si užili svadby. Áno, bolo to len niekoľko dní po tom, čo ste na jednej z nich boli aj vy – bez rúška. A vy máte v sebe toľko drzosti, aby ste to zvaľovali na iných? Vy, ktorý vodu kážete a víno pijete?
Stále sa dožadujete rešpektu. O rešpekt sa však musíte pričiniť sám. Vás už nerešpektujú ani najbližší spolupracovníci, nanajvýš sa vás boja. Aj táto doba sa vám však kráti. Príde čas, keď sa karanténa skončí, keď ľudia opustia svoje domovy, vyjdú do ulíc a všetko vám spočítajú. Je fajn, že ste sa konečne začali vysporadúvať s protiprávnymi činmi minulej éry. Spravodlivosť však existuje iba vtedy, ak trestá zločiny nielen minulosti, ale aj súčasnosti. Preto vám chcem pripomenúť, že vo Francúzsku už stíha prokuratúra za nezvládnutie pandémie aj premiéra a ministra zdravotníctva. A ak sa k situácii nepostavíte čelom, spravodlivosť si počká aj na vás.
Obávam sa, že vaše „celoplošné testovanie“ je len ďalším prejavom vašej improvizácie až zúfalstva. Je to chytanie motýľov do rybárskej siete. Sme obeťou vašej neschopnosti obhájiť nákup testov inak ako trvaním na megalomanskej akcii, o ktorej už vopred viete, že je nezmyselná. Nepresvedčili ste ma o bezpečnosti celého procesu. Miestne samosprávy stále nemajú dostatok potrebných informácií, vládne tam veľká neistota až nervozita a celý tento váš nákladný experiment považujem za nezodpovedné hazardovanie so zdravím a životmi ľudí. Nedokázali ste odpovedať na mnoho otázok, ktoré v súvislosti s týmto procesom stále mám. Nepoznám človeka, ktorému by bolo po vašej včerajšej tlačovke všetko jasné. Čo vlastne robil Tlačový a informačný odbor Úradu vlády SR, keď za 12 hodín vyprodukoval takéto zmätočné podklady? Sme obeťou vašich svojvoľných nápadov a tvrdohlavej neústupčivosti. Lekári vám navrhovali tvrdý lockdown – nepočúvli ste ich. Právnici vás varovali, že trestať ľudí za dobrovoľnú akciu je protiústavné – odignorovali ste ich. Vytvorili ste absurdný až šialený svet, v ktorom ľudia budú môcť chodiť von iba po polnoci ako upíri a podnikatelia síce môžu otvoriť svoje obchody, ale nikoho do nich nepustíte. Tvrdím, že ste to urobili náročky, aby štát nemusel platiť kompenzáciu zamestnávateľom a zamestnancom. To je vyslovene podlý čin. Pripomínam, že českým firmám, ktorým Babišova vláda prikázala zatvoriť prevádzky, preplatí štát celé mzdy aj s odvodmi.
Nehráte fér, pán premiér. Preto vás žiadam: ospravedlňte sa národu za svoje chyby a urážky, priznajte zodpovednosť svojej vlády za zlyhanie, odvolajte ministra zdravotníctva a postavte na čelo rezortu epidemiológa ako krízového manažéra, ktorý bude riadiť celú operáciu podľa odborných plánov, nie vašich politických nápadov. Ak to urobíte, máte moje slovo, že vám dám 30 dní zmieru, počas ktorých vás nebudem kritizovať a vyzvem svojich fanúšikov, aby vám dali šancu presvedčiť nás všetkých, že dokážete previesť Slovensko bezpečne touto krízou. V opačnom prípade je len otázkou času, kedy sa ulice slovenských miest zaplnia demonštrantmi. Ale tentoraz už budú žiadať vašu hlavu.
Keď sa Neville Chamberlain vrátil do Londýna z Mníchovskej konferencie, na ktorej západné mocnosti zradili Česko-Slovensko, privítal ho vtedy ešte len poslanec parlamentu Winston Churchill pamätnými slovami: „Rozhodovali ste sa medzi vojnou a hanbou. Vybrali ste si hanbu. Budete mať vojnu aj hanbu.“ Vy ste mi svojím včerajším rozhodnutím, pán premiér, pripomenuli osud Chamberlaina. Snáď ešte nie je neskoro, aby ste si to uvedomili. Lebo kto pozná dejiny, chápe súčasnosť a ovláda budúcnosť.

0 komentárov