Svetový deň slobody tlače s Assangeom vo väzení

5. máj. 2020 | Ľudsko-právna totalita, Plazivá totailta

Zdroj obrázka:

Svetový deň slobody tlače s Assangeom vo väzení 1

Dnes je Svetový deň slobody tlače (World Press Freedom Day), vydavateľ WikiLeaks Julian Assange však ostáva vo väzení, minimálne do septembra na kedy odročili jeho pojednávanie.

Pred rokom sme na webovej stránke WikiLeaks Slovensko (wikileaks.sk) zverejnili preklady viacerých tajných dokumentov (depeší) z americkej ambasády v Bratislave. Väčšia časť obsahu týchto dokumentov sa venuje osobám Dobroslav Trnka, Marián Kočner a Štefan Harabin, najmä ich protiprávnemu konaniu poškodzujúcemu občanov a občianky Slovenska. Aj týmto spôsobom chceme upozorniť na osud zakladateľa WikiLeks Juliana Assangea, ktorý je väznený v Británii a hrozí jeho vydanie do USA kde môže byť mučený a odsúdený na trest smrti. Bola to pritom odvaha a práca práve Assangea, ktorý tieto dokumenty zverejnil.

Zároveň sa znova slovenskej verejnosti pýtame: Ak sa po vražde Jána Kuciaka v slovenských médiách hovorilo, že útok na novinára je útokom na celú demokraciu, čím potom je väznenie Juliana Assangea, najznámejšieho investigatívca na planéte? Assange zverejnil informácie odhaľujúce vojnové a iné zločiny, za čo je v Spojených štátoch obvinený zo „špionáže”. Čo však je zmyslom investigatívnej žurnalistiky, ak nie odhaľovanie pravdy, aby mocní, ktorí zločiny nariaďujú, čelili právnym následkom? Prečo pani prezidentka Čaputová Assangea dnes vo svojom príhovore nespomenála? Prečo stále neodpovedala na list mimovládnych organizácii, ktoré ju vyzývajú aby sa ho verejne, podobne ako osobnosti včítane politikov v iných európskych krajinách, zastala?

Team WikiLeaks Slovensko

0 komentárov