Akú cenu má ľudský život?

18. mar. 2020 | Koronavírus

Zdroj obrázka:

Akú cenu má ľudský život? Ak s napätím očakávate, že na Slovensku zvládneme boj s koronavírom bez veľkých strát, tak po včerajšku budete frustrovaní.

Zvlášť ak ste mali nádej, že na Slovensku zopakujeme, čo dokázala miliardová Čína. Ktorá vymýtila dovtedy neidentifikovaný vírus tak, že za dva mesiace zrazila počty nových ochorení de facto len na cudzincov prichádzajúcich do krajiny. Jej celkový počet prípadov nákazy sa aj preto môže celkom dobre zafixovať na úrovni 81 tisíc ochorení. Alebo ak chcete 3 200 úmrtí. Čo znamená 56 úmrtí na milón obyvateľov, o čom my Európania môžeme len zbožne snívať.

Žiaľ, po včerajšku to u nás v päťmiliónovom Slovensku vyzerá, akoby sme už boli zmierení s viac ako desaťnásobkom chorých oproti Číne. A teda aj s viac ako 10-násobkom úmrtí. Čo je v súčte jedno naše okresné mesto. Veľké okresné mesto (Bardejov, Liptovský Mikuláš).

Premiér Pellegrini v pondelok poodhalil, že má na stole analýzu ďalšieho vývoja ochorenia koronavírusu na Slovensku. Na základe nej sa vyjadril, že odhady počtu chorých by sa mali „hýbať hlboko pod hranicou 40 percent obyvateľstva SR”. Včera sme sa dozvedeli trochu viac. Inštitút zdravotnej politiky (ďalej IZP), ktorý analýzu tvoril, ju predstavil pre médiá.

Analýza zatiaľ nie je verejne dostupná (prečo?!), sme odkázaní len na pretlmočenie médií. Žiaľ, médiá o tlačovke k analýze síce hojne písali, ale ten najpodstatnejší fakt nakoniec neodznel. Neprišlo na neho v spleti štatistických čísiel a všeobecných vyhlásení, ako sme si kúpili čas.

Čísla aj vyhlásenia sú nepochybne dôležité, ten kľúčový je však nakoniec údaj, koľko ľudí na ochorenie pravdepodobne zomrie. A tento ukazovateľ sa jednoducho a priamočiaro odvíja od celkového odhadovaného počtu nakazených. Podľa WHO z 3. marca totiž zomiera 3,4% chorých, podľa nášho Virologického ústavu SAV je úmrtnosť zatiaľ 2,3%.

V prognóze IZP predpovedajúcej situáciu podľa aktuálne platných protiepidemiologických opatrení sa zdôrazňoval hlavne údaj o maxime nakazených v jednom čase. Ten činil neuveriteľných 537 tisíc ľudí (10% populácie), tento vrchol nákazy by sme mohli očakávať niekedy v polovici júna. Akosi si rýchlo zvykáme, viacmenej žiaden novinár sa nepozastavil nad hrozivosťou tohto čísla. Pritom, keby sme si tento údaj previedli na počet úmrtí, tak len z chorých v júni zomrie 18 tisíc (podľa WHO), resp. 12,5 tisíca ľudí (podľa SAV).

Ale výpovedný je až celkový údaj o sumárnom počte nakazených podľa aktuálnej prognózy. Ten novinárov akosi nezaujal, dočítal som sa o ňom len v N-ku, aj tam bol vyjadrený nie celkom presvedčivo: “Spolu sa môže vírusom nakaziť aj viac ako milión obyvateľov Slovenska”. Takže milión…

Milión? To je už samozrejmé? Veď ide o 18 percent obyvateľstva. Teda skoro každý piaty z nás ochorie. A z tohto milióna zomrie 38 000 ľudí (podľa WHO), resp. 23 000 (podľa SAV). Väčšinou starších ľudí. Našich starých rodičov. To kvôli nim nezabojujeme?

Nie naozaj, prečo nevyhlásime povinnú karanténu hneď? Máme všetky dáta a model prognózy. Vieme, čo prichádza. Máme informácie z Talianska (katastrofa), Španielska (armáda v uliciach). Prečo nie hneď?!

Vráťme sa tým k otázke z úvodu: Akú cenu majú ľudské životy? Stoja ušetrené životy za to, aby sme boli všetci doma v karanténe? Aj za cenu pádu ekonomiky?

Najhoršie je, že aj keby sme to tu my na Slovensku hneď aj zvládli, Západná Európa nás spoľahlivo potopí. Museli by sme sa od nej totiž dočasne odrezať, lebo Západ smeruje k nákaze veľkej väčšiny obyvateľstva. Ale izolovať sa, to je čistá fikcia. Teraz sa ešte len zistíme, akí sme úplne závislí.

Tak nám Západ ukazuje, ako to naozaj je. Ako si v demokratickej Európe na rozdiel od totalitnej Číny ceníme ľudské práva (napr. na život) a ľudskú dôstojnosť (napr. ohrozených skupín)? Čo pre ne teraz urobíme?

Alebo inak. Vieme sa v Európe vôbec vzopäť k tomu, k čomu sa dokázali Číňania? Alebo vlastne už ani nie? Lebo potom je o víťazovi v globálnom konkurenčnom boji už rozhodnuté. Desiatky úmrtí na milón obyvateľov, ako má Čína, to je zvládnutá epidémia. Západ má už teraz podľa tohto parametra stovky úmrtí (10 štátov EÚ) a to sa ešte len rozbieha. Ak nepríde vonkajšia pomoc, napr. pomôže teplo alebo rýchlo nasadená vakcína, smeruje k tisícom (pomoc príde až za mesiace) alebo dokonca k desiaťtisícom (pomoc nepríde). To je nezvládnutá epidémia. A to mal Západ oproti Číne ešte dva mesiace k dobru.

Pozrime sa pravde do očí. Jeden z ambicióznych programov rozvoja, ktoré sme si tu v Európe pod patronátom Bruselu vytyčovali, mal meno Horizont 2020. Tak ho tu už máme. Desivo reálny.

Zdroje:

1. Virologický ústav Biomedicínskeho centra SAV: https://www.sav.sk/index.php?lang=sk&doc=services-news&source_no=20&news_no=8736
2. Svetová zdravotnícka organizácia: https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19—3-march-2020

 

Zdroj: https://www.facebook.com/marman.sk/posts/898788170552703

0 komentárov