Ad Čaputová a jej cena za politickú kultúru

12. aug. 2019 | Komentované správy

Zdroj obrázka:
Naša prezidentka je reálnou političkou ani nie dva mesiace, inými slovami ešte nič nedokázala ani nepreskákala, ale už jej udeľujú „európske“ ceny za politickú kultúru. Dajme teraz bokom pozadie Nadácie H. Ringiera, aj doterajších laureátov tejto ceny ako napr. Juncker, Tusk, Draghi, Trichet a pod (ktorí napovedia). O tom píšu už iní, my sa pozrime na obsah.
Politická kultúra podľa Čaputovej „v súčasnosti potrebuje menej marketingu a viac pravdivosti a autenticity“. Dobre teda, pozrime sa na prezidentkinu autentickosť a pravdivosť, keď to je jej posolstvo hodné ocenenia.
Čaputovej autenticita je ešte uveriteľná, keď sa nehrá na elitárku a “rozumie sklamaniu bežných ľudí”, z ktorých vzišla. Dá sa jej veriť dokonca aj slušnosť a viera v pravidlá platné pre všetkých. O autenticite ale nemožno hovoriť, keď prezidentka prejde do geopolitikých tém, ktoré sú jednoducho mimo jej prirodzenú orientáciu. Vtedy prenikavo cítiť, že nastúpili jej poradcovia a ich naučené americké frázy a štýl.
Skromná, zraniteľná žená z ľudu zrazu začne síce kultivovane ale natvrdo poučovať susedov (ako elitárka), preformátovávať alebo rovno spochybňovať V4 (elite sa autonómna V4 veľmi nepáči), “vníma ruskú hrozbu” (čím Rusov označuje za nepriateľa) alebo vyzýva na “zodpovedné plnie záväzkov vyplývajúcich z členstva v NATO” (inými slovami zbrojiť, zbrojiť a zbrojiť).
Nie. Čaputová ako geopolitická mentorka a vojnová štváčka nie je ani autentická a nakoniec ani pravdivá. Dokonca je v tomto smere ešte menej presvedčivá ako jej umelý predchodca, za ktorého sme sa že vraj nemuseli hanbiť a to je už čo povedať. No ale sama si vybrala „kontinuitu“. Rovnakí poradcovia, rovnaké názory, rovnaká show.
A keby sme to chceli zhrnúť úplne výstižne, o jej autentických názoroch sa dá príznačne povedať, že keby na jej mieste stál George Soros, mal by presne také isté ako ona… Dokonalý autentický súlad. 🙂
Každopádne, takéto ceny nie sú za zásluhy. Sú biznisovým Pí-áR. Pre ľudské zdroje, do ktorých sa veľa investovalo a ktoré majú priniesť adekvátny profit. A už po Čaputovej prvej okružnej ceste po susedoch vidno, že tlak na návratnosť investícií je veľký.

0 komentárov