Boj o alternatívne médiá

31. mar. 2019 | Svätá Zuzana, Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:
Boj o alternatívne médiá 1

Táto prezidentská kampaň priniesla aj boj o alternatívne médiá. Ukážme si niekoľko veľavravných odkazov na internet, ktoré priniesla.

Prečo sú ohrozené?

Via Iuris, v ktorom Zuzana Čaputová prežila väčšinu svojho pracovného života, https://viaiuris.sk/co-robime/

Autentickú občiansku spoločnosť, ako jeden zo základných pilierov slobody a demokracie, ohrozujú nesystémové legislatívne návrhy, populistické vyjadrenia politikov a dezinformačná kampaň konšpiračných médií.

Peter Schutz, SME, ktoré Zuzanu Čaputovú vytrvalo „vyrábalo“, https://komentare.sme.sk/c/22073374/dost-bolo-lzi-a-nepravd.html

Píše sa to zle, avšak státisíce užívateľov internetu zasahujúca antikampaň proti Čaputovej nedá inak: Slobodám dezinformačných platforiem a sociálnych sietí bude musieť byť nasadený veľký obojok.

Prečo sú potrebné?

Prečo je zlým kandidátom Maroš Šefčovič a hlavne strana, ktorá ho nominovala, si ukazovať nemusíme. V tomto smere si hlavnoprúdové médiá, s výnimkou Pravdy, robili nadprácu. Ktorá im zasa akosi chýbala pri Zuzane Čaputovej. Zrekapitulujme si pár odkazov s výstižnými citátmi z alternatívnej strany – Hrot.info.

Ako médiá hlavného prúdu „vyrobili“ Zuzanu Čaputovú?

Hrot.info: Pozitívny imidž Zuzany Čaputovej je výsledkom hlavne drahej kampane a je tak do veľkej miery marketingovým produktom. Poznateľnosť tejto ešte pred pol rokom neznámej „značky“ zabezpečili najmä státisíce eur od bohatých sponzorov.

https://hrot.info/manipulacie/2570-zuzana-caputova-dekonstrukcia-kultu

Čo Vám ale o Zuzane Čaputovej nepovedia?

Podozrivé nejasnosti sa týkali nasledujúcich otázok z jej profesijného životopisu:

  • Ako mohla stíhať prácu na úrade popri škole?
  • Ako mohla vykonávať koncipientskú prax cca 200 km od bydliska?
  • Ale špeciálne: Vykonávala právnické služby na živnosť v rozpore so zákonom?

Hrot.info: Už súčasný stav, kedy sa Čaputová k niektorým podstatným skutočnostiam nevyjadruje, je však v rozpore s jej deklarovanými princípmi ako slušnosť, transparentnosť či férovosť. To isté platí pre VIA IURIS, ktoré tiež mlčí.

https://hrot.info/manipulacie/2569-nejasnosti-ohladom-praxe-a-zivotopisu-zuzany-caputovej-analyza

Hodnoty v praxi – na sebe

Veľavravná je tiež reakcia na kauzu bývalého kolegu zo strany Progresívne Slovensko, jej predsedu Ivana Štefunka.

Hrot.info: Pri jeho kauze Monogram je zjavné, že nie je vysvetlená dostatočne, ale je tu snaha vysvetlenia predstierať a postupne pozornosť odviesť do stratena. Aj vzhľadom na nemalé aktuálne preferencie koalície PS a Spolu (podľa najnovšieho prieskumu agentúry FOCUS je to 9,5 %) by investigatívni novinári a médiá celkovo tomu mali venovať väčšiu pozornosť.

Hrot.info: Možno poukázať na absurditu, že človek, ktorý kandiduje na prezidenta s tým, že „celý svoj doterajší život som bojovala proti neprávosti“ a profiluje sa ako expert na právny štát, transparenciu a boj proti korupcii, nedokáže zaujať veľmi jednoduché principiálne stanovisko: „Tieto podozrenia treba objektívne prešetriť a Ivan Štefunko by ich mal jednoznačne vysvetliť.“

https://hrot.info/portret/2556-kto-je-predseda-ps-ivan-stefunko

Ako za ne bojovať?

Aktuálny krok je o voľbe prezidenta. Či ísť voliť alebo nie analyzovali Hlavné správy a opäť aj Hrot:

Hlavné správy: Prečo treba ísť voliť aj v druhom kole prezidentských volieb? Je na to najmenej sedem dobrých dôvodov!

https://www.hlavnespravy.sk/preco-treba-ist-volit-aj-v-druhom-kole-prezidentskych-volieb-je-na-najmenej-sedem-dobrych-dovodov/1708813

Hrot.info: Ak sa väčšina nespokojných voličov z akýchkoľvek dôvodov 30. marca nezúčastní na druhom kole prezidentských volieb, je tu vážne riziko, že aktívna menšina bez ich účasti a súhlasu rozhodne za nich.

https://hrot.info/udalosti/2568-caputova-vs-sefcovic-kto-je-mensie-zlo-a-preco-ist-volit

No a napokon sú tu naše vlastné dôvody, ktoré vyplývajú zo všetkého uvedeného.

Výzva rádia Slobodný vysielač

0 komentárov