Eduard Chmelár: Zverejnite návrh vojenskej dohody s USA!

27. feb. 2019 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:
Eduard Chmelár: Zverejnite návrh vojenskej dohody s USA! 1

ZVEREJNITE NÁVRH VOJENSKEJ DOHODY S USA!
(odpoveď na reakciu Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR)

Ministerstvo zahraničných vecí zareagovalo včera večer na moju výzvu, aby vláda jasne verejnosti povedala, či rokuje o vojenskej základni USA na Slovensku, nezvyčajne podráždeným vyhlásením, v ktorom sa namiesto racionálnych argumentov uchýlilo k osobným invektívam, zavádzaniu a možno aj vedomej lži. Namiesto jednoznačnej odpovede na priamo položenú otázku ma obvinilo, že moje tvrdenia sú vraj ničím nepodložené, konšpiratívne, že klamem, zavádzam, a tak ďalej. A túto hysterickú spŕšku ad hominem útokov nepodložilo ani jedným jediným vecným argumentom, ktorý by vyvrátil moje tvrdenia.

Rezort diplomacie sa zavádzajúco bráni, že bilaterálne dohody o obrannej spolupráci majú Spojené štáty uzatvorené s väčšinou členských štátov NATO. To som predsa nijako nepopieral. Upozornil som na to, že všetky tieto zmluvy viedli buď k vybudovaniu vojenskej základne USA alebo k prítomnosti amerických vojakov na území dotyčných krajín (a to nielen v Európe, ale všade vo svete). Toto Lajčákovo ministerstvo ani nepoprelo, ani nevyvrátilo. Kategorické odmietnutie môjho tvrdenia ako ničím nepodloženého a konšpiratívneho sa prieči zdravému rozumu, lebo som jednak uviedol čisté fakty o obsahu doterajších zmlúv DCA a jednak moje slová potvrdzuje nielen citovaný český vojenský a bezpečnostný expert Lukáš Visingr, ale aj bývalý vysoký funkcionár veliteľstva vzdušných síl, generálneho štábu a ministerstva obrany Peter Švec, ktorý na riziká DCA upozornil v médiách už minulý rok. Čím chce ministerstvo spochybniť stanoviská uznávaných expertov? Zväzáckymi výkrikmi propagandistických pandrláčikov z proamerických think-tankov o „rozkladačoch štátu“ a o tom, aké sú k nám Spojené štáty štedré a ich ponuka veľkorysá? S ministerstvom zahraničných vecí som mal vždy vysoko korektné vzťahy, a to aj za predchádzajúcich ministrov, preto by som bol nerád, aby takýmto boľševickým slovníkom a vyhľadávaním vnútorných nepriateľov rezort diplomacie vracal túto krajinu do päťdesiatych rokov minulého storočia. Aj z tohto dôvodu si vyprosím, aby mi ministerstvo zahraničných vecí vkladalo do úst (dokonca vo forme falošnej citácie v úvodzovkách) niečo, čo v mojom texte nie je napísané.

Vyzývam preto ministerstvo zahraničných vecí, aby namiesto nervóznych a urážlivých poznámok zverejnilo aktuálny text návrhu dohody, ktorý je predmetom rokovaní. Ide o takú dôležitú otázku bezpečnosti Slovenskej republiky, že občania našej krajiny majú právo na informácie o tom, akými bezpečnostnými záväzkami ich chce zaťažiť naša štátna reprezentácia a majú právo vyjadriť sa k tomu ešte pred rozhodnutím. Až takýto krok dokáže úplne odstrániť pochybnosti o tom, či naša vlasť nebude cieľom nežiadúcej reakcie iných krajín na prípadné umiestnenie cudzích vojsk na našom území. Rovnako vyzývam ministra Lajčáka, aby okamžite ukončil tento nedôstojný až zbabelý spôsob komunikácie, vrátil sa k diplomatickej reči a bez zbytočných invektív odpovedal na jednoduchú otázku, ktorú som položil a rád mu ju zopakujem: rokujete s Američanmi o vojenskej základni USA na území Slovenska alebo o prítomnosti ozbrojených síl USA na území Slovenska? Pýtam sa to nielen ako kandidát na prezidenta SR, a tým pádom aj hlavného veliteľa ozbrojených síl, ale aj ako občan štátu, v ktorom mám svoju rodinu, svoje deti a svojich priateľov. A tento štát mne, vám, každému jednému z vás musí na základe zákona o slobodnom prístupe k informáciám odpovedať na otázky, ktoré sú v životnom až existenčnom záujme všetkých občanov. Pýtajte sa aj vy, budem sa za vás pýtať aj naďalej.
#lepsiprezident

Zdroj: https://www.facebook.com/ChmelarEduard/posts/2297897460242133?tn=K-R

0 komentárov