Komentár Petra Marmana: Fico sa chce pozrieť na financovanie mimovládnych organizácií 

30. apr. 2017 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Komentár Petra Marmana: Fico sa chce pozrieť na financovanie mimovládnych organizácií  1

Slovenský premiér chce zistiť aké majú mimovládky pozadie a kto ich financuje.

Zdroj: Fico sa chce pozrieť na financovanie mimovládnych organizácií – domov.sme.sk

Komentár Petra Marmana:

Aký je rozdiel medzi konšpiráciami a realitou? Dva roky! Tak znie starší, dnes už vlastne ľudový protipropagandový vtip.

Pred dva a pol rokmi som vtedy ešte konšpirátorsky v relácii O slobode v slobodnom rádiu na „tom konšpirátorskom” Slobodnom vysielači vysvetľoval, ako je možné ovládnuť západné médiá a akú dôležitú rolu v tom hrajú významné mimovládne organizácie. Pred dvoma rokmi to už nebola len teória. Zažili sme si to už v praxi priamo u nás pri tom, ako „demokratické mienkotvorné” mimovládky „stopili” najdemokratickejší nástroj v riadení štátu – referendum. Mal som o tom nakoniec 5 relácií na Slobodnom vysielači, v jeden a pol som vysvetľoval ich účasť, prepojenie s médiami, politikmi a metódy, vo zvyšných som vedeckými štúdiami vyvracal ich klamstvá. Pred rokom sme už videli, ako pre zmenu z pozadia – cez tzv. „iniciatívy” (v ktorých je zakaždým to isté jadro pár ľudí s prihodením pár zvučných mien) – iniciovali štrajk učiteľov. To som sa už poriadne pozrel na ich ľudí a financie do zverejňovaných výročných správ. Bola z toho prehľadová relácia. O organizovanej skupinke. No a tento rok to akosi nechápali, resp. nechceli chápať u Havrana zaslúžilí hlavnoprúdoví žurnalisti zvučných mien grilujúci Borisa Koróniho. Tak z toho bolo úderné zhrnutie v kocke.

Dva roky. Od minulého roku do spolku konšpirátorov patrí po maďarských a poľských premiéroch aj ten náš. Mesiac po vážnej operácii povedal nahlas pravdu: V skutočnosti nebojuje s opozíciou, ale s „renomovanými” mimovládkami. Dodajme – s ich mecenášmi. Tie/tí mu začali ako odvetu prudko šliapať po krku, odkedy si dovolil neprijať migrantov, hoc aj to urobil dosť formálne. To sa nerobí. Tak mu klesajú percentá. Lebo je skorumpovaný. A ľudia spontánne a pravidelne demonštrujú. Takže nemá na výber a už testuje odozvu verejnosti: „Myslím si dokonca, že tieto mimovládne organizácie všade tam, kde budú vystupovať a pôsobiť, budú musieť uvádzať, z akej krajiny dostávajú peniaze a kto stojí za nimi, aby sme vedeli, kto je kto, lebo potom zistíme, že sa organizujú všelijaké stretnutia na uliciach a stoja za tým mimovládne organizácie zo zahraničia“. Priam konšpiračná paranoja. No, ak si mám zatipovať, tak tento rok sa osobnosti ešte len zaktivujú a uvidíme viac ich spontánnych iniciatív, kampaní a pódiových vystúpení na demonštráciách za budúcu demokratickú tvár Slovenska. A keď bude treba, tak Brusel vypomôže. Aký tlak vie vyvinúť, si práve na „grilovačke” Európskej ľudovej strany odžil Viktor Orbán, ktorý ponížene prisľúbil, že splní požiadavky Európskej komisie a nezatvorí Stredoeurópsku univerzitu (CEU) financovanú americkým filantropom Georgeom Sorosom. Tým filantropom, ktorý si do Bruselu tesne predtým odskočil na návštevu zalobovať.

Pred časom dostal Boris Koróni od redaktorky RTVS ironickú otázku: Čo ste takého vy alternatívne médiá objavili?! Vtipná otázka. Zjavne od niekoho, kto realitu neodhaľuje, ale fiktívnu vytvára. Pretože takúto predikciu budúcnosti sa človek z hlavného mediálneho prúdu nedozvie. Ja viem, prepáčte, mal som sa predstaviť – som inzitný spoločenský komentátor proti svojej vôli zbytočne riskujúci akademické meno, ktorý si asi neoveruje informácie najmenej z dvoch nezávislých zdrojov a mal by som byť radšej ticho a nechať to na renomovaných analytikov, ako mi bolo demokraticky odporučené. Tých mimovládnych, ktorí by mali zanalyzovať a zkritizovať motívy svojich sponzorov. Len prečo takéto zákony o priznaní sponzoringu pre mimovládny sektor okrem zlých Ruska a Číny prijal aj dobrý Izrael a prečo ho majú v podobe zákona FARA už od 30-tych rokov aj USA? Alebo hybridnú vojnu môže viesť len Rusko? Nuž zvykajme si. Vo V4 neposlúchame, tak sa u nás začínajú postupne diať tie isté veci ako v Latinskej Amerike. Americkom zadnom dvorčeku ako to s obľubou nazývajú americkí prezidenti.

Že sa dajú kúpiť médiá, to už vieme a vidíme. Len si ešte musíme uvedomiť, že kúpiť sa dá rovno celá občianska spoločnosť. Filantropicky…

Linky na spomínané relácie o mimovládkach v Slobodnom vysielači:
18. 12. 2014 Sociálne inžinierstvo II.
https://soundcloud.com/…/o-slobode-15-2014-12-18-socialne-i…
9. 4. 2015 Ad referendum – o referende s odstupom času
https://soundcloud.com/…/o-slobode-23-2015-04-09-ad-referen…
16. 4. 2016 Ad referendum II.
https://soundcloud.com/…/o-slobode-24-2015-04-16-ad-referen…
23. 2. 2016 Mimovládky ako geopolitický nástroj
https://soundcloud.com/…/v-prvej-linii-2016-02-23-mimovladk…
25. 2. 2017 O večere s Havranom
https://soundcloud.com/…/v-prvej-linii-2017-02-25-o-vecere-…

0 komentárov