USA mali spravodajské informácie o podrobnom pláne Ukrajiny zaútočiť na plynovod Nord Stream.

6. jún. 2023 | 0 komentárov

Zdroj obrázka: washingtonpost.com

Tri mesiace predtým, ako sabotéri zbombardovali plynovod Nord Stream, sa Bidenova administratíva od blízkeho spojenca dozvedela, že ukrajinská armáda plánovala tajný útok na podmorskú sieť pomocou malého tímu potápačov, ktorí sa hlásili priamo vrchnému veliteľovi Ukrajinské ozbrojené sily.

Podrobnosti o pláne, ktoré predtým neboli oznámené, zozbierala európska spravodajská služba a podelila sa s CIA v júni 2022. Poskytujú niektoré z najkonkrétnejších dôkazov, ktoré doteraz spájajú ukrajinskú vládu s prípadným útokom v Baltskom mori. Sea, čo predstavitelia USA a Západu označili za drzý a nebezpečný akt sabotáže na európsku energetickú infraštruktúru.

Správu európskych spravodajských služieb zdieľal na chatovacej platforme Discord údajne člen leteckej národnej gardy Jack Teixeira. The Washington Post získal kópiu od jedného z Teixeirových priateľov online.

Spravodajská správa bola založená na informáciách získaných od jednotlivca na Ukrajine. Informácie zdroja nebolo možné okamžite potvrdiť, ale CIA minulý rok v júni správu zdieľala s Nemeckom a ďalšími európskymi krajinami, podľa viacerých predstaviteľov oboznámených s touto záležitosťou, ktorí hovorili pod podmienkou anonymity, aby diskutovali o citlivých spravodajských operáciách a diplomatických diskusiách.

Veľmi špecifické detaily, ktoré zahŕňajú počty agentov a spôsoby útoku, ukazujú, že západní spojenci mali takmer rok dôvod podozrievať Kyjev zo sabotáže. Toto hodnotenie sa v posledných mesiacoch len posilnilo, keď nemeckí vyšetrovatelia orgánov činných v trestnom konaní odhalili dôkazy o bombovom útoku, ktoré sa nápadne podobajú tomu, čo podľa európskej služby Ukrajina plánovala.

Predstavitelia viacerých krajín potvrdili, že súhrn spravodajských informácií zverejnený na Discord presne uvádzal to, čo európska služba povedala CIA. Post súhlasil so zatajením názvu európskej krajiny, ako aj niektorých aspektov predpokladaného plánu na žiadosť vládnych predstaviteľov, ktorí uviedli, že odhalenie informácií by ohrozilo zdroje a operácie.

Ukrajinskí predstavitelia, ktorí predtým popreli, že by sa krajina podieľala na útoku Nord Stream, nereagovali na žiadosti o komentár.

Biely dom odmietol komentovať podrobný súbor otázok o európskej správe a údajnom ukrajinskom vojenskom sprisahaní, vrátane toho, či sa americkí predstavitelia pokúsili zastaviť priebeh misie.

CIA tiež odmietla komentovať.

26. septembra spôsobili tri podvodné explózie masívne úniky plynovodov Nord Stream 1 a 2, pričom zostalo neporušené len jedno zo štyroch plynových spojení v sieti. Niektorí predstavitelia Bidenovej administratívy spočiatku tvrdili, že Rusko je vinné za to, čo prezident Biden nazval „zámerným aktom sabotáže“, pričom sľúbili, že Spojené štáty budú spolupracovať so svojimi spojencami, „aby pochopili presne to, čo… sa stalo“. S blížiacou sa zimou sa zdalo, že Kremeľ mohol mať v úmysle udusiť tok energie, čo je akt „vydierania“, povedali niektorí lídri, s cieľom zastrašiť európske krajiny, aby stiahli finančnú a vojenskú podporu Ukrajine a zdržali sa ďalších sankcií.

Zelenskyj v súkromí presadzoval odvážne útoky v Rusku, ukazuje únik informácií

Predstavitelia Bidenovej administratívy teraz súkromne pripúšťajú, že neexistujú žiadne dôkazy, ktoré by presvedčivo poukazovali na zapojenie Moskvy . Verejne však odvrátili otázky, kto by mohol byť zodpovedný. Európski predstavitelia v niekoľkých krajinách potichu naznačili, že za útokom bola Ukrajina, ale verejne to odolali kvôli obavám, že obviňovanie Kyjeva by mohlo rozbiť alianciu proti Rusku. Na stretnutiach európskych politikov a politikov NATO sa úradníci usadili v rytme, keď jeden vysoký európsky diplomat nedávno povedal: „Nehovorte o Nord Stream“.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *