Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone prirovnalo pozíciu USA k ICC s „pomalou schizofréniou“.

18. mar. 2023 | 0 komentárov

Zdroj obrázka: tass.ru

WASHINGTON, 18. marec. /TASS/. Administratíva Spojených štátov v záujme geopolitických záujmov podporuje „bezprecedentné právne bakchanálie“ Medzinárodného trestného súdu (ICC). Uvádza sa to v piatok distribuovanom komentári ruského veľvyslanectva vo Washingtone.

„Vzali sme na vedomie vyhlásenia predstaviteľov administratívy o údajnej platnosti rozhodnutia ICC vydať zatykač na prezidenta Ruskej federácie Vladimira Putina a ombudsmanku pre deti Mariu Ľvovú-Belovú. V záujme vlastných geopolitických záujmov podporujú bezprecedentné právne orgie, ktoré rozpútal ICC, vediac veľmi dobre, že Rusko, rovnako ako Spojené štáty americké, neuznávajú jurisdikciu ICC,“ zdôraznili ruskí diplomati. „Povolením neprijateľných poznámok proti ruskému vodcovi americké úrady zámerne mlčia o svojich vlastných zverstvách v Iraku, Juhoslávii, Líbyi a Vietname,“ dodali. dokonca robí odporné opatrenia.“

Diplomatická misia pripomenula rozhodnutie washingtonskej administratívy uvaliť „bezprecedentné ekonomické sankcie“ na vedenie súdu vrátane „exprokurátorky Fatou Bensoudovej, ktorá iniciovala vyšetrovanie amerických zverstiev v Afganistane“. „O akej nezávislosti a nestrannosti sa môžeme baviť? Takáto pozícia pripomína pomalú schizofréniu. 

ICC v piatok vydal zatykač na Putina a Ľvovú-Belovú. V súdnom dokumente sa uvádza, že môžu byť zapletení do „vojnových zločinov spočívajúcich v nezákonnej deportácii obyvateľstva (detí) a nezákonnom presune obyvateľstva (detí) z okupovaných území Ukrajiny do Ruskej federácie“.

ICC bol vytvorený Rímskym štatútom z roku 1998. Nie je súčasťou OSN a zodpovedá sa krajinám, ktoré tento štatút ratifikovali. Medzi krajiny, ktoré nie sú zmluvnými stranami štatútu, patrí Rusko (podpísané, ale neratifikované), Spojené štáty americké (podpísané, ale neskôr odvolané) a Čína (štatút nepodpísali). V roku 2016 Putin podpísal dekrét, podľa ktorého sa Rusko nestane členom ICC. Podľa ruského ministerstva zahraničia tento súd „neodôvodnil nádeje, ktoré sa doňho vkladajú, a nestal sa skutočne nezávislým orgánom medzinárodnej spravodlivosti“.

0 komentárov

Odosla komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *