Dvojitý zvrat v kauze sebaudania

20. dec. 2019 | Dvojité metre, Komentáre

Zdroj obrázka:

Informácia o právoplatnom ukončení konania v kauze tzv. samoudania.

Od septembra sa Špeciálna prokuratúra aj NAKA zaoberali mojim podnetom za vyjadrenie vlastného názoru na vystúpenie M.Mazureka v rádiu Frontinus, za ktoré bol odsúdený a zbavený mandátu poslanca NRSR.

Predvčerom som sa oboznámil s Uznesením prokurátora JUDr. Mariana Vargu, ktorým definitívne odmietol stíhanie mojej osoby pre podozrenia z páchania trestných činov extrémizmu v súbehu so schvaľovaním trestného činu. Z odôvodnenia jeho rozhodnutia vyberám niektoré podstatné formulácie, ktoré by mali byť priamo aplikované aj vo všetkých dotknutých prípadoch:

Nie je možné vyvodzovať trestnoprávnu zodpovednosť voči ktorejkoľvek osobe iba pre vyjadrenie vlastného úsudku – názoru. Pre kvalifikáciu, z hľadiska vyvodenia trestnej zodpovednosti, je podstatná subjektívna stránka konania, t.j. preukázaný úmysel hanobiť paušálne celé etnikum. V danej veci však boli hodnotené skupiny neprispôsobivých osôb – asociálov. Teda nie celé cigánske etnikum, ale iba tá jeho časť, ktorá asociálnym spôsobom skutočne žije.“

V tejto súvislosti poukazujem aj na aktuálne rozhodnutie ESĽP, ktorý tento týždeň zamietol obvinenie katalánskych vodcov za osamostatnenie od Španielska s odôvodnením, že nikoho nemožno stíhať za názor! Naše verejnoprávne média však o tak zásadnej informácii mlčia.

Začiatkom septembra spustilo absurdné odsúdenie M.Mazureka lavínu sotva predvída­teľných udalostí. Možno napokon nikoho ďalšieho nepostihnú, naplno však odkryli politicky nekorektnú realitu. Už o pár dní sa NAKA musela zaoberať verejným vyjadrením Fica, ktorého bez meškania udal dokonca aj Chmelár. Nielen kolegom šachistom však začali „blikať kontrolky“ až po medializácii Birdovho otvorenia (f2-f4), tzv.  samoudania z 8.9.2019. Prokurátor Varga môj podnet spočiatku tiež mechanicky vyhodnotil ako dôvodné podozrenie zo spáchania trestných činov extrémizmu. NAKA však napokon 20.11.2019 ďalšie stíhanie odmietla – nakoľko „používanie vlastného názoru a úsudku nebolo v mojom prípade až takej intenzity, aby napĺňalo skutkovú podstatu dotknutých trestných činov“.

Obdobným spôsobom NAKA vzápätí zmietla zo stola aj všetky podnety na trestné stíhanie Fica. Zdalo sa, že celá búrka zostane len v pohári vody. Vtedy prišiel ďalší neočakávaný ťah pešiakom – voči takto formulovaným dôvodom odmietnutia môjho podnetu, som koncom novembra podal legitímnu Sťažnosť. Namietam v nej rozpory v právnej kvalifikácii objektívnej aj subjektívnej stránky posudzovaného konania s tam prijatými závermi. Poukazujem tiež na odklon od neustále proklamovanej zásady „padni komu padni“ k aplikácii „dvojakých metrov„.

(viď. napr.: https://www.infovojna.sk/article/naka-v-pripade-samoudania-slovenskeho-obcana-z-extremizmu-dospela-k-inemu-zaveru-ako-u-mazureka)

Bezprostredne po medializácii obsahu mojich vecných námietok zareagoval očakávaným spôsobom údajný fanatický blázon – prokurátor Tomáš Honz  –  ktorý dozoruje aj súvisiaci prípad Fica. Začiatkom decembra bezhlavo zrušil rozhodnutie NAKA a vydal pokyn expremiéra obviniť. Skratové vyhlásenia Blahu a spol. ešte viac rozvášnilo „beblavých jakobínov„, ktorí spustili skutočný hon na čarodejnice. Smerácki politici, čo predtým podporili prijatie náhubkových ustanovení, odrazu začali vajatať o potrebe spresnenia resp. aj určitej revízie Trestného zákona. Už teraz sľubujú nápravu hneď po voľbách a pokorne škemrajú o dôveru ľudí.

Do už namazaného mechanizmu pripravenej gilotíny napokon hodil vidly až prokurátor Varga – práve spôsobom uzatvorenia kauzy samoudania. Okrem vyššie uvedených zásadných formulácii, je celé odôvodnenie mimoriadne precízne, akoby sa na jeho vypracovaní podieľal aj celý poslanecký klub Smeru. Zároveň poukazuje na výsledky vyšetrovania NAKA, s ktorými sa prokurátor v zásadných záveroch stotožňuje. Jeho rozhodnutie už nemožno napadnúť opravným prostriedkom, pričom svojim obsahom fakticky predurčuje nezmyselnosť ďalšieho trestného stíhania iných dotknutých osôb.

S ohľadom na predpokladaný vývoj v ešte „živých“ súvisiacich kauzách Fica a poslancov Smeru som odhodlaný túto vtipnú kašu čoskoro znovu trochu premiešať. Zvažujem formu a obsah podnetu GP Čižnárovi, aby bezodkladne riešil diametrálne odlišné právne závery dvoch svojich elitných prokurátorov – napr. aj disciplinárnym postihom jedného z nich. Po tragických udalostiach vo Važci aj Richnave a kontraproduktívnom „monsterprocese“ s Rostasom  zostane tzv. kratšia zápalka asi Honzovi. Logicky by mal potom GP sám iniciovať aj príslušné mimoriadne dovolanie v kauze Mazurek – pre porušenie zákona. Inak môže byť neskôr aj voči nemu vyvodená zodpovednosť – vedel by mu o tom už niečo povedať aj „mŕtvy muž“ D.Trnka.

Pozorne vnímam, že riziká vzniknutej absurdnej situácie si začínajú uvedomovať aj tzv. mocní v pozadí. Defenzívne v relácii „K veci“ opäť nasadili svojho odborníka na extrémizmus Daniela Mila. Tentoraz totiž prekvapujúco obhajoval nutnosť rozdielneho prístupu k postihovaniu takýchto prejavov, a to podľa spoločensko-politického postavenia. Skutočne nová Fama zvierat – už aj páchatelia sú rovní a tí rovnejší (čo si zaslúžia vyšší trest)!

https://slovensko.rtvs.sk/relacie/k-veci/213129/k-veci-extremisticke-prejavy-na-slovensku

Moje doterajšie konanie nebolo motivované účasťou v akejsi hre „Koleso šťastia“ ani hazardom v Ruskej rulete s ostrým nábojom menom Tomáš Honz. Už tri desaťročia  tvrdím, že väčšina právnych predpisov je vytváraná v záujme určitých lobistických skupín a prijímaná hlasovaním a rozhodovaním im zaviazaných politikov. Zavedený systém striedania pravo-ľavých iluzionistov je efektívny aj vďaka apatii a podvedomému strachu drvivej väčšiny občanov, ktorí si ani neuvedomujú, že sú okrádaní o spoločne vytvárané hodnoty. Polícia, prokuratúra aj súdnictvo sú dlhodobo systematicky paralyzované, aby hlavní aktéri boli prakticky nepostihnuteľní. Na umlčanie hŕstky skutočných kritikov slúžia spriaznené médiá. Pre zastrašenie tých najodvážnejších bola vytvorená sieť tzv. gumových paragrafov a dômyselná pavučina špeciálnych represívnych orgánov personálne obsadzovaných systému oddanými ľuďmi.

Hlavným účelom môjho „švejkovania“ nie je ani recesia, aj keď verejne odhalila obludnosť bezhlavého aplikovania účelovo prijatých trestných ustanovení. Chcem svojou troškou prispieť k vytváraniu tlaku na širokú diskusiu o potrebe zmeny resp. ich úplného odstránenia z nášho právneho poriadku. Aj v šachovej stratégii je totiž mimoriadne dôležitá nielen predvídavosť a precíznosť, ale aj schopnosť účinného taktického využitia vzniknutej situácie (aktuálnej pozície na šachovnici). Koncovka bude možno ešte napínavá, ale šance na úspech reálne existujú.

Dátum: 19.12.2019

S pozdravom PF2020

Ing. Pavol Knaperek

0 komentárov