Financovanie Slobodného Vysielača

24. okt. 2019 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Financovanie Slobodného Vysielača 1

Hneď pri vzniku tohto projektu boli jasne a transparentne nastavené pravidlá jeho fungovania a financovania.
Projekt mal byť nezávislé médium, ktoré prináša službu pre občanov.
Žiadni majitelia. Žiadni inzerenti. Aj keby príjmy mali byť skromné.

A tak vznikol Slobodný Vysielač ako občianske združenie, ktoré je financované čisto z príspevkov svojich poslucháčov, príspevky sú dobrovoľné a rádio nemá žiaden príjem z reklamy, alebo inej platenej inzercie. Len veľa malých príjmov od občanov.
Týchto pravidiel sa držíme od začiatku projektu a držať sa ich budeme aj v budúcnosti.

Dnes sa naplno ukazuje správnosť takého rozhodnutia.
Antikampaň vedená proti nezávislým médiám postihla primárne tie, ktorých príjem bol tvorený prevážne platenou inzerciou. Rovnako sme sa vyhli tlakom na vstup prípadného investora, ktorý by bol na jeden strane štedrý, ale na druhej strane by mohol začať vytvárať tlak na smerovania celého projektu – čo vidíme hlavne na prípadoch, kedy investor má vlastné politické nastavenie (niekedy aj ambície) a celé médium aj keď len čiastočne vlastnené je nakláňané jedným smerom a stráca pozíciu nezávislého a objektívneho zdroja informácií.

Otvorene treba povedať, že ponuky tu skutočne sú a v minulosti aj boli.
Každý týždeň dostávame od niektorej zahraničnej reklamnej agentúry ponuku na spoluprácu – na tie nereflektujeme vôbec. A boli aj ponuky investorov, ktoré sme slušne odmietli práve z dôvodu nastavenia celého projektu.

A tak ostávame nezávislou službou, ktorá prináša otvorený priestor pre čo najširšie spektrum relácií a názorov.
Každý jeden príspevok uverejňujeme v mesačných tabuľkách a každý kto sa pre niektorú formu podpory rozhodne, môže svoj príspevok vidieť spracovaný cez týždeň do nasledujúceho dňa.
Celé hospodárenie občianskeho združenia sa snažíme v zrozumiteľnej podobe predkladať každý mesiac a bilancovať ten mesiac v samostatnej relácii.

Nie, nemáme transparentný účet (pokiaľ nepočítame prispievateľov z Českej republiky, ktorí prispievajú na transparentný účet OSČM). Nakoľko tu vidíme permanentnú antikampaň na našu adresu, nechceme aby ňou boli zasiahnutí aj naši poslucháči a svojím slobodným rozhodnutím nás podporiť si nevytvárali problémy v osobnom a pracovnom živote.

Každý poslucháč – pokiaľ bude mať záujem sa môže dohodnúť a prísť sa pozrieť osobne na celé účtovníctvo rádia SV.
A pokiaľ by to situácia vyžadovala, tak nieje problém požiadať niektorú z klasických spoločností o audit a jeho výsledky zverejníme.
Nemáme čo skrývať.

0 komentárov