Komentár Ruského informačného a tlačového oddelenia MZV

13. sep. 2019 | Dvojité metre, Komentáre

Zdroj obrázka:

Komentár Ruského informačného a tlačového oddelenia MZV 1

Komentár Ruského informačného a tlačového oddelenia MZV, ohľadne rozhodnutia zastupiteľstva šiesteho pražského obvodu o premiestnení pamätníka I.S. Koneva v Prahe.

Sme pobúrení cynickým rozhodnutím zastupiteľstva šiesteho pražského obvodu premiestniť pamätník I.S. Koneva v Prahe, ktorý sa nachádza v tejto časti českého hlavného mesta. Pod velením maršala Koneva vojaci 1. ukrajinského frontu oslobodili Prahu od nacistov v máji 1945.
Je nám veľmi ľúto, že miestne úrady ignorovali výzvy verejnosti a vedúcich predstaviteľov Českej republiky, aby zabránili takémuto vývoju udalostí. Rovnako ako predtým tento krok stále považujeme za porušenie článkov dvojstrannej Zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci z 26. augusta 1993

Rozhodnutie prijaté šiestym pražským obvodom môže poškodiť rusko-české vzťahy, vážne zahmliť ich atmosféru a nezostane bez odpovede. Dúfame, že iniciátori nadchádzajúceho bezprecedentného konania zmenia názor a pochopia všetky dôsledky svojho výstrelku .
Ruské stanovisko v súvislosti s pamätníkom I. S. Koneva dnes bude vedeniu Ministerstva zahraničia Českej republiky tlmočiť veľvyslanec Ruskej federácie v Českej republike A. V. Zmejevskij.

0 komentárov