Čaputovej miernosť vs. principiálnosť

23. júl. 2019 | Komentované správy

Zdroj obrázka:
Že Čaputovej záleží z dvoch pochodov predovšetkým na dúhovom, vedia všetci ľudia z jej komunity. Jediný dôvod, prečo sa – zatiaľ – nešla aj ona vyfotiť s ľuďmi nových európskych vzorov, je vyčkávacia taktika. Nechce stratiť konzervatívnych voličov, ktorých progresívci teraz na prevzatie moci bezpodmienečne potrebujú (Kiska moc nevychádza). Komunitu ziskom spojenectva s KDH chlácholí aj dvorný hlásateľ Schutz. Čaputovej bývalý predseda strany Štefunko to však na Pride povedal jasne. Homosexuálne partnerstvá chcú progresívci posunúť a budú na tom trvať.
A tak jediní, ktorí sa opäť nechajú oklamať, sú konzervatívni voliči. Najskôr volili krehkú, zraniteľnú, obyčajnú ženu aktivistku. Veď tá by bola dobrá prezidentka. Teraz budú voliť Hlinu, ktorý si vo vidine ministerského kresla za 30 strieborných dobrovoľne nasadil náhubok a nebude kritizovať. Ani Pride ani progresívnych. A na pochod za rodinu nepríde. Nakoniec sa všetci budú čudovať, ako rýchlo a progresívne sa Slovensko mení.
Ale Čaputová už ukázala aj inú, reálnejšiu tvár. O čo miernejšia je zatiaľ krehká prezidentka pri možnom strete konzervatívnych a progresívnych hodnôt, o to železnejšia je v zahraničnej politike. Tam nie je zdržanlivá. Tam je zrazu principiálne rázna. Ako sa to hodí (poradcom, resp. sponzorom). Moralizovaním ako vystrihnutom zo Sorosovskej brožúry (ona však nie je Sorosov agent) už stihla poučiť, rozumej uraziť, väčšinu Maďarov, polovicu Čechov a asi aj Poliakov. Lebo Orbán, Babiš, Zeman a Kaczyński. A lebo k farebným revolúciám u susedov by aj Slovensko malo niečím prispieť, keď už je tak progresívne načaté. U Poliakov to nebolo také tragické, stačilo zahrať na protiruskú strunu. Maďari ju však už asi ťažko pozvú.
Čaputová je v zahraničnej politike k susedom principiálna, lebo V4 rebeluje a bráni úzkej integrácii (podvoleniu sa) s jadrom EÚ. A teda aj prijímaniu nových európskych vzorov. Aj tých LGBT, aj tých migračných. Aj ďalších progresívnych, proti ktorým konzervatívci bojujú. Lebo áno, bezbrehou nekritickou podporou EÚ – tú, ktorú tak vehementne presadzuje Čaputová – sa podporujú bezbrehé progresívne poriadky. A spoľahlivo rozvracajú staré osvedčené…
Konzervativizmus má aj tienisté stránky. Kým konzervatívni voliči pochopia, že sa doba zmenila a pred kým sa majú mať na pozore, môže byť už neskoro.

[visual-link-preview encoded=“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″]

0 komentárov