Ako politické mimovládky vplývajú na mladú generáciu.

5. júl. 2019 | Nekomentovaný výber, Politické mimovládky - články

Zdroj obrázka:

MICHAL KAŠČÁK SA POLITICKÚ VYHRANENOSŤ POHODY SNAŽÍ MASKOVAŤ ODVOLÁVANÍM NA SLOBODU, OTVORENOSŤ A TOLERANCIU

Zhruba pred rokom koloval po internete údajný výrok Michala Kaščáka o tom, že národne a kresťansky orientované kapely nemajú na Pohode miesto. Organizátori Pohody tento údajný výrok dementovali, a uviedli, že je to nezmysel. Napísali, že „Náboženská orientácia a národné presvedčenie účinkujúcich pre nás nehrá rolu, sme slobodným festivalom.“ Poukázali na to, že na Pohode hrali kresťania, židia, moslimovia či neveriaci.

Hoci priamo o politickom presvedčení nehovorili, z vyjadrenia organizátorov možno usúdiť, že Pohoda sa aspoň formálne profilovala ako festival, ktorý neuprednostňuje nejaký svetonázor pred druhým a majú na ňom miesto rôzne presvedčenia.

Napriek tomu bolo síce jasne identifikovateľné, že zástancovia istých názorov majú na Pohode omnoho väčšie miesto a podporu: vidno to z účasti politikov (Andrej Kiska, Iveta Radičová), diskusií (klonia sa k pro-európskemu, pro-NATO, a proti-konšpiračnému zameraniu) či tematického zamerania otváracieho koncertu Pohody 2018 (pripomínanie vraždy Jána Kuciaka a propagácia protestov Za slušné Slovensko).

Hoci Pohoda nebola úplne jednofarebná, určité názory mali jasnú prevahu. Podrobne sme to analyzovali v texte „Ako politické mimovládky vplývajú na mladú generáciu“.

V nedávnom rozhovore pre SME to už však hlavný organizátor Pohody Michal Kaščák povedal na rovinu:

„Keď napríklad tvrdíme, že Pohoda je oslavou slobody, tak by sme mali podľa toho napríklad vyberať aj umelcov, ale nielen umelcov, aj partnerov festivalu, aj vôbec napríklad debaty, hostí do debaty, proste celý program by mal tomu zodpovedať.“

„Pre mňa skupina Elán podporuje hodnoty, s ktorými sa my stotožniť určite nemôžeme ako festival. Čiže napríklad keď niekto podporuje hraním strany, ktoré podľa mňa na Slovensku spôsobili to, že krajina nesmerovala k väčšej otvorenosti alebo k väčšej slobode, k väčšej tolerancii, ale naopak, tak je úplne prirodzené, že tá kapela pravdepodobne tieto hodnoty vyznáva, a tým pádom by sa u nás ani v tak otvorenom prostredí necítila dobre.“

Na to moderátorka dodala, že Elán podporoval HZDS, následne Kaščák dodal to, že podporovali Smer a hrali na podujatiach politickej piesne.

Kaščák však už nespomenul, že by na Pohode nemali miesto kapely, ktoré hrali napr. pre SDKÚ, ktoré, podobne ako Mečiarove či Ficove vlády, čelilo početným korupčným kauzám.

Problémom pre Kaščáka nie je politizácia umenia ako taká; rovnako pre neho zjavne nie sú problémom ani korupčné kauzy ako také; problematické je len to, pokiaľ sa kapela politizuje iným smerom, ako sa to páči organizátorom Pohody. To je následne interpretované tak, že kapela nepodporuje hodnoty slobody, otvorenosti a tolerancie.

Sme svedkami ďalšej ideologizácie spoločnosti, ktorá sa už v podstate ani nehrá na objektivitu. Svoj preferovaný názor selektívne stotožní s hodnotami slobody a tolerancie a tvári sa, že nejde o politickú voľbu. (dj)

Rozhovor s Michalom Kaščákom:
https://www.youtube.com/watch?v=jLQdUJiLsy8

Analýza politizácie Pohody a údajný výrok Michala Kaščáka:
https://hrot.info/…/2572-ako-politicke-mimovladky-vplyvaju-…

Ako politické mimovládky vplývajú na mladú generáciu. 1

Source: Ako politické mimovládky vplývajú na mladú generáciu

0 komentárov