Reakcia na Eduarda Chmelára – Peter Zajac Vanka

27. okt. 2017 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Reakcia na Eduarda Chmelára - Peter Zajac Vanka 1

 

Ozaj je toto stále ešte ľavica?
Reagujem, aj keď nerád, pretože sa stále považujem za socialistu, i keď „na
voľnej nohe“…

Po prechode na predčasný dôchodok som si našiel svoje spoločenské i odborné vyžitie.Keďže som pracoval ako redaktor v Novom Slove i v Slovenskom Profite ešte v 90.rokoch, na dôchodku som sa ako dobrovoľný redaktor uplatnil v Slobodnom vysielači Banská Bystrica.
Mám tu ekonomické témy, ale i reláciu Spomienky na socializmus. Mojimi „prirodzenými odporcami“ sú teda antikomunisti, liberálni pravičiari, ale i vyznávači Slovenského štátu. V septembri som „povýšil“ na reportéra, keďže som obdržal pre účely rozhovorov a účasti na podujatiach v Bratislave mikrofón s pamäťou a označil som si ho názvom Slobodný vysielač.
Aby to bolo férové. Pri prezentácii Tatarstanu to Veľvyslanectvu Ruskej federácie nevadilo. Počas vernisáže výstavy na Ministerstve kultúry SR o význame humanizmu a Ruskom červenom kríži to nevadilo, dokonca ani Smerákom tam prítomným. Pri nahrávaní diskusie o gréckej tragédii I.Švihlíkovej a európskych rozporoch vo svetle migrácie Jana Kellera to na Inštitúte ASA nevadilo. Alebo si to „výkonný riaditeľ“ Inštitútu ASA Martin Muránsky vtedy nevšimol, možno dostal od Smeru SD potom príkaz zakázať vstup Slobodnému vysielaču. Neviem, neriešim. Bola to úspešná a počúvaná relácia s priaznivým ohlasom.

 

Včera 26.10. pri položení mikrofónu s logom Slobodný vysielač BB k mikrofónom v zasadačke na Gunduličovej 12, kde Inštitút ASA usporiadal diskusiu politológa O.Krejčího a J.Čarnogurského o storočnici revolúcie v Rusku – to „vadilo“. Výkonný riaditeľ najprv že ešte nedal súhlas na nahrávanie, keď som sa ohradil že tu takto nie som po prvý raz, tak
stupňoval rétoriku že ale fašistické rádio tu nahrávať nebude, samozrejme že som sa ohradil a to skôr k tomu, že tu som doma a že sme na adrese kde sme viedli diskusie Klubu Nového Slova, ( nakoniec pracovnú skupinu o ekonomickej demokracii sme rozvíjali tu na pôde Inštitútu ASA), takže som ho požiadal nech sa vyjadrí zreteľne na mikrofón, kto tu je fašista
a prečo…no a do toho vletel budúci kandidát na prezidenta „zľava“ Eduard Chmelár a stihol ešte v ten večer vyrobiť fejsbúkový hoax. Ono to, Edo, bolo naopak, to nie ja som nadával do fašistov súdruhovi Muránskemu, to on ma ako starého socialistu označil za reportéra fašistického rádia a nepripustil možnosť nahrávať diskusiu. Mimochodom, keďže s pánom Čarnogurským som stál v protestoch proti NATO a s pánom Krejčím mám aspoň to, že s radosťou očakával prevzatie mojej knihy Ekonomika po kapitalizme, osobne sa s oboma poznám a zrejme predpokladali i nejakú tú vetu osobne na mikrofón po diskusii, jediní, komu asi leží v žalúdku Slobodný vysielač BB, je Muránsky a Chmelár.

 

Mám iba takú „básnickú otázku“- Muránsky zrejme z poverenia ľudí z politickej strany Smer Sociálna demokracia a za mzdu „manažuje“ diskusné kluby, kam chodia ľavicové osobnosti prednášať a bývalá stará esdeľácka ľavicová garda diskutovať o svete a Slovensku, takisto Edo Chmelár – viem to – sa chystá kandidovať za prezidenta Slovenskej republiky „zľava“
a preto sa dištancuje od zhromaždení proti NATO v Bratislave, nuž je toto tá ľavica na Slovensku v druhej dekáde 21.storočia?
Alebo sa opäť ako veľa ráz v slovenskej spoločnosti objavili dvaja „ľaľovia iniciatívni“? Lebo veď, mám svoju parketu v národohospodárskych problémoch, v ekonomike, nechcem a nie som v politike, tak či to tí ľaľovia robia? Viete, dlho som nechápal, čo sa to udialo v päťdesiatych rokoch počas budovania socializmu a prečo to bolo také – ale včera som pocítil závan, aký zrejme cítil Vlado Clementis, ale i G.Husák, L.Novomestský, ktorých vtedajší takí „snaživí idioti“ vtedajšej mládežníckej úderky označili za buržoáznych nacionalistov, keď sa sami seba pýtali – a sú toto ešte ľavičiari? Dnes sa nestrieľa a keďže som dôchodca, nemám nič z toho, že sa reportáž či nahrávka pre reláciu neuskutočnila. Odišiel som. Toto ozaj „nemám za potreby“ . Škoda, poslucháči by si prišli na svoje. Neriešim to. Mám svoje relácie a pôsobím v Zväze protifašistických bojovníkov, na rozdiel od Chmelára a Muránskeho…ktorí ma nepriamo cez Slobodný vysielač identifikovali ako fašistu…

 

Ale prečo si sa, Edo Chmelár, potreboval tak emotívne zviditeľniť práve na tom včerajšom incidente? Veď si „vbehol“ do sporu ako neinformovaný hlupák. Toto predsa z Teba prezidenta Slovenskej republiky neurobí… príď do relácie a povedz nám niečo o tom.
Peter Zajac-Vanka

0 komentárov