Cenzúra zo strany Google

17. aug. 2017 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Cenzúra zo strany Google 1(

Zdroj: New Google Search Censorship May Be Worse Than Originally Feared

Preklad: Slobodný vysielač

Antimedia – Nové skutočnosti, ktoré vydala World Socialist Webside zrejme potvrdili to, čoho sa viacerí obávali – nový protokol vyhľadávania od spoločnosti Google nepriaznivo ovplyvňuje širokú škálu ľavicovo orientovaných organizácií, ako aj organizácií zameraných na demokratické práva a šírenie anti-vojnových správ. Údaje zhromaždené na webovej stránke SEMrush poukazujú na masívny pokles návštevnosti stránok ako WikiLeaks, Intercept, ACLU, Common Dreams, Antiwar.com a mnohých ďalších.

Nový algoritmus spoločnosti Google, ktorý je implementovaný pre zdanlivý účel obmedzenia dosahu „falošných správ“ a „konšpiračných teórií“, sa zameral na alternatívne médiá, ktoré sa snažia poukázať na dezinformáciu a propagandu v mainstremových  médiách. V dôsledku kritiky od NEW York Times, Washington Post a iných médií a v dôsledku prezidentských volieb 2016 sa Google a Facebook rozhodli prijať drastické opatrenia pre obmedzenie toku informácií. Návštevnosť Wikileaks klesla o 30 percent, v prípade Democracy Now išlo o pokles 36 percent. V prípade WSWS, ktoré je ovplyvnené najviac ide o pokles návštevnosti až o 70 percent a to v priebehu toho istého mesiaca, kedy Google začal nový algoritmus používať.

David North, predseda Medzinárodnej redakčnej rady WSWS považuje nový protokol vyhľadávania za politicky motivovaný a hovorí, že dramaticky ovplyvňuje výsledky tzv „organického“ vyhľadávania (moja poznámka – organické vyhľadávanie v zmysle, že ti vyhodí všetky dostupné stránky a nie také, ktoré ti už dopredu niekto prefiltroval). „Aj keď výrazné percento našich čitateľov vstupuje na stránku WSWS priamo, mnoho používateľov webu pristupuje na stránky prostredníctvom vyhľadávacích nástrojov z ktorých je Google tým najpoužívanejším. Neexistuje nevinné vysvetlenie toho, prečo došlo k takým výrazným poklesom v sledovanosti a čítanosti a to predovšetkým u ľudí, ktorí používajú siete ako Google. Tvrdenie spoločnosti Google, že týmto opatrením chránia čitateľov pred „falošnými správami“ je politicky motivovanou lžou. Google, masívny monopol, ktorý má blízke prepojenie so štátnymi a spravodajskými agentúrami blokuje prístup na WSWS a aj iné lavicovo a progresívne orientovaných webov a to tým, že manipuluje s vyhľadávaním.

Obmedzenia cítia však aj pravicoví aktivisti. Krátko po voľbách prehlásila pravicovo orientovaná stránka Breitbart, že Google aj Facebook sa pokúšali zničiť konzervatívne stránky tým, že zmenili Google Adsense a Facebook Audience Network. Správa, ktorú poskytol Gizmond zisťuje, že facebook už začiatkom roka podnikol kroky na redukciu „falošných správ“ aj keď vedel, že to nepomerne ovplyvní pravicovo orientované spravodajské weby a to tým, že Facebook odstráni ich obsah (inými slovami asi ide o to, že FB je mimoriadne navštevovaný a zamedzenie prístupu na jeho stránku podobne ako u Google bude znamenať výrazný pokles navštevovanosti).

0 komentárov