Mysleli si, že je bláznivá. Lekár vybral RFID čip z obete obchodu s bielym mäsom.

26. mar. 2017 | Nekomentovaný výber

Zdroj obrázka:

Mysleli si, že je bláznivá. Lekár vybral RFID čip z obete obchodu s bielym mäsom. 1

zdroj: http://thefreethoughtproject.com/rfid-chip-human-trafficking/#wIkAb5g0EdpqjKcR.99

 

“Mám v sebe tracker (čip ukazujúci polohu)” prečítal doktor šifrovanú správu načarbanú ženou na pohotovosti v nemocnici.

Tvrdila, že jej bolo implantované GPS vyhľadávacie zariadenie nejakého typu – tvrdenie nie je neslýchané, ale aj tak dosť neobvyklé.

Doktor A, anonymný z bezpečnostných dôvodov, prevrátil oči – zvyčajne je takéto tvrdenie istým indikátorom duševnej choroby, kvôli ktorej by musel zavolať psychiatra.

Ale táto žena bola príčetná. Zdravá. Nebola paranoidná, ani nežila v ilúziách.

A mala reznú ranu.

Tak urobil rontgen a zdravotníci sa zhromaždili, aby si pozreli výsledky. Zostali stáť ohromení bez dychu – keď naozaj uvideli GPS vyhľadávacie zariadenie,

“Vložený malý kovový objekt trošku väčší ako zrnko ryže bol v jej pravom boku,“ opísal situáciu doktor A pre Dana Gorensteina redaktora z Marketplace. „Ale bol tam. Bol jednoznačne tam. Mala v sebe tracker.  Nik neprehovoril asi päť sekúnd – a na takom rušnom pracovisku ako pohotovosť to niečo znamená.“

Bola to malá sklenená kapsula s malým plošným spojom vo vnútri,“ povedal 28 ročný doktor.

Šok sa rýchlo zmenil na záujem, keď lekári pochopili, že prítomnosť objektu signalizuje niečo o živote asi 20-ročnej ženy – a tiež prečo im dala takú bizarnú správu.

„Je to RFID čip. Používa sa na vyhľadávanie mačiek a psov, a niekto ju označkoval ako zviera, akoby bola niečie domáce zvieratko, ktoré má majiteľa.“

Aj v skutočnosti s nemenovanou ženou bolo zaobchádzané ako s domácim zvieratkom – patriacim – jej priateľovi, ktorý ju predával na sex a bral jej peniaze, ktoré priniesla.

Bola jednou z nespočítateľného množstva obetí obchodu s bielym mäsom – kolosálnym problémom v každom kúte zemegule, vrátane Spojených štátov – kde doktor A má ordináciu v nemocnici „vo veľkom americkom meste“, diskrétne poznamenal Marketplace.

Otroctvo modernej doby existuje a naneštastie sa rozrastá, dokonca v Spojených štátoch, obrovskom priestore plnom ľudí bez vôle  – koniec koncov, americké školy vyučujú národnú históriu otroctva celkom podrobne. Ale obchod s ľuďmi a zneužívanie ľudí vytvára moderné opakovania hanebných praktík minulosti.

„Veľmi jasné,“ povedala Gorensteinovi Katherine Chonová z novovytvoreného Úradu pre obchodovanie s ľuďmi pri Ministerstve zdravotníctva, „obchodovanie s ľuďmi je keď jedna osoba využíva inú osobu kvôli nejakému zisku.“

Sex nie je jediný dôvod pre predávanie iných ľudí – obchodovanie s ľuďmi smutne zahŕňa aj množstvo priemyselných odvetví s nútenou prácou od podradných a opakujúcich sa prác až k službám v domácnosti.

Pod hrozbou násilných trestov – alebo aj niečoho horšieho – obete často zažívajú strašné traumy a považujú za veľmi zložité, ak nie nemožné, upozorniť iných na ich podmienky a požiadať o pomoc.

A tu mohli doktor A a zdravotní pracovníci pomôcť – hoci sa strážcovia zákona zvyčajne zaoberajú obvineniami z obchodovania s ľuďmi, pracovníci zdravotníctva môžu spozorovať psychologické a psychické príznaky, ktoré si polícia nevšimne a nezistí. Navyše, strávenie hoci aj krátkeho času osobným pohovorom s lekárom, alebo sestrou, dáva obetiam výbornú možnosť otvorene prehovoriť.

Ale ani ten najlepší tréning nezabráni väčšine obetí obchodu s ľuďmi, aby sa správali normálne – a ani verejnosť nie je o nič múdrejšia. Mazaní páchatelia používajú množstvo trikov, aby neboli prichytení – a evidentne aj vrátane implantácie sledovacích zariadení.

„Môžem vám garantovať, že som vyšetril a hovoril s viacej obeťami obchodovania s ľuďmi ako sa domnievam, že o nich určite viem,“ povedala Gorensteinovi doktorka z pohotovosti Wendy Maciasová z Massachusettskej všeobecnej nemocnice.

Medzi príliš veľa obeťami, ktoré prekĺznu nepovšimnuté, prípad ženy so sledovacím zariadením by mal byť „poriadne znepokojujúci“, aj preto bliká alarm každému pracovníkovi v zdravotníctve,“ vysvetlil doktor Dale Carrison z Univerzitného lekárskeho centra v Las Vegas.

„Osobne pre mňa to bol poriadny budíček. Znamená to, že sa už teraz posúvame na ďalšiu úroveň,“ povedal. „A potrebujem o tom informovať kolegov, aby to nepodceňovali.“

Čipy FRID boli už dlho teoreticky považované za nástroje totalitného štátu – principiálne fungujúc ako čiarový kód, s ktorým môžu sledovať každý pohyb človeka. Takže sú to diskutabilné zariadenia, a reálne jeden právnik-zákonodarca z Nevady navrhol minulý mesiac zákon, ktorý zakazuje povinné implantovanie RFID čipov do ľudí – no páchatelia budú potrestaní len ako za tretotriedny zločin, čo je alarmujúce.

Táto dystopická vedecká fantastika sa stala realitou a rontgenový snímok vyvolával zimomriavky v tradične skeptických lekárskych komunitách.

„Existuje veľmi veľa sci-fi filmov, kde do nejakého človeka vložili zariadenie,“ poznamenal Dr. Carrison. „A viete čo? Je to realita. Už sa to stalo.“

 

Pre Slobodný vysielač preložil: Martin Urminský

0 komentárov