List novozvolenénu prezidentovi Donaldovi J. Trumpovi od Amerických spojencov

14. jan. 2017 | Nekomentovaný výber | 6 komentáre

Zdroj obrázka:

List novozvolenénu prezidentovi Donaldovi J. Trumpovi od Amerických spojencov 1

Zdroj: https://www.washingtonpost.com/r/2010-2019/WashingtonPost/2017/01/10/Editorial-Opinion/Graphics/Letter_to_Trump.pdf?tid=a_inl

 

Preklad SV 1-2017

 

List novozvolenénu prezidentovi Donaldovi J. Trumpovi od Amerických spojencov

 

Január 9, 2017

 

Novozvolený prezident Donald J. Trump

Trump-Pence Transition Team

1717 Pennsylvania Avenue, NW

Washington, DC 20006

 

Vážený pán novozvolený prezident Trump:

 

My — tí, ktorí rozhodujú a verejné osoby z celej Európy — vítame vaše zvolenie za 45-eho prezidenta Spojených štátov. Nevieme sa dočkať spolupráce s vašou novou administratívou, aby sme udržali našu mocnú transatlantickú alianciu, a zároveň ochránili náš spôsob života v časoch veľkého nebezpečenstva.

 

Rusko pokračuje v úsilí destabilizovať Ukrajinu, a jeho ilegálna anexia Krymu ohrozuje mier, predvídateľnosť a bezpečnosť, ktorú Američania a Európania spoločne vytvorili prostredníctvom nášho víťazstva v studenej vojne. Sme znepokojení, že riziko nového veľkého vyjednávania s Ruskom ohrozí tento historický úspech.

 

Bolo by vážnym omylom ukončiť súčasné sankcie voči Rusku a akceptovať rozdelenie a ovládnutie Ukrajiny. Takýto postup by mohol demoralizovať tých, ktorí hľadajú Euro-atlantickú orientáciu pre svoju krajinu. Tiež by to mohlo ekonomicky destabilizovať našich východoeurópskych susedov a posilniť u nich extrémistické, oligarchické a proti-západné elementy.

 

Väčšie škody by boli tiež príliš vážne. Následný šok s takého postupu by otriasol americkou kredibilitou  medzi spojencami v Európe a vo svete. Medzinárodný poriadok založený na zákonoch, na ktorom závisí Západná bezpečnosť už desiatky rokov, by bol oslabený. Spojenci, ktorí sú skutočným zdrojom americkej veľkosti by erodovali (by sa rozsypali): krajiny, ktoré obetovali svoju krv, bohatstvo a politický kapitál na podporu transatlantickej bezpečnosti by uvažovali, či sú ešte Spojené štáty spoľahlivým priateľom.

 

Nemajte pochyby: Vladimír Putin nie je americký spojenec. Ani nie je dôveryhodný medzinárodný partner. Obaja predchádzajúci prezidenti sa pokúšali svojím spôsobom vyjednávať s Ruským vedením v duchu dôvery a priateľstva. Veľká chyba: Putin považuje ich dobré úmysly za príležitosti.

 

Pod Putinom, Ruské pestovanie militarizmu, vojen, hrozieb, porušovanie dohôd a falošné sľuby urobili z Európy oveľa nebezpečnejšie miesto. Putin sa neusiluje o americkú veľkosť. Ako vaši spojenci, my áno. Keď nás Spojené štáty povolali v minulosti, vždy sme prišli. Boli sme s vami v Iraku. Boli sme s vami v Afganistane. Spoločne sme riskovali, spoločne obetovali synov a dcéry. Bránili sme našu spoločnú transatlantickú bezpečnosť v jednotnom fronte. Toto robí naše spojenectvo mocným. Keď sú Spojené štáty mocné, my sme všetci mocnejší – spolu.

 

Vyjednávanie s Ruskom neprinesie mier. Naopak, vojna bude pravdepodobnejšia. Putin považuje ústupky za známky slabosti. Bude sa prikláňať k testovaniu Americkej dôveryhodnosti v očiach spojencov NATO takých ako Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko. Nebude používať len vojenské zastrašovanie, ale tiež kybernetické útoky, energetický a ekonomický nátlak, špionáž, psychologické zbrane, dezinformácie a cielene použitú korupciu. Ako ruskí susedia máme skúsenosti s týmito technikami. Stáť im zoči-voči vyžaduje väčšiu silu, solidaritu a odhodlanie zo Západu – nie viacej kompromisov (ďalšie kompromisy).

 

Ako vaši zmluvne zaviazaní spojenci apelujeme na Američanov v novej administratíve a Kongrese Spojených štátov, aby zostali pevní v obrane našich spoločných cieľov a záujmov: mieru, Atlantickej sily a slobody. Zjednotení, sme viacej ako len partner voči chorobnej ruskej kleptokracii. Rozdelení, ako sme mohli vidieť príliš zreteľne v posledných rokoch, riskujeme všetci. Desiatky rokov naša zjednotená aliancia bola baštou Európskej bezpečnosti. Apelujeme na našich amerických priateľov, aby posilnili, nie oslabili naše transatlantické väzby. Ukrajina potrebuje podporu; štáty v prvom slede (na frontovej línii) potrebujú vašu vernosť a pevnosť. A predovšetkým Rusko musí vidieť, že keď sme napadnutí, naša sila rastie, a nie slabne.

 

Úprimne vaši,

 

Traian Băsescu                                               Paweł Kowal

Carl Bildt                                                       Janusz Onyszkiewicz

Mikuláš Dzurinda                                          Rosen Plevneliev

Mátyás Eörsi                                                  Karel Schwarzenberg

Iulian Fota                                                     Radosław Sikorski

István Gyarmati                                             Petras Vaitiekūnas

Toomas Hendrik                                            Ilves Vaira Vīķe-Freiberga

Rasa Juknevičienė                                         Alexandr Vondra

Ojārs Ēriks Kalniņš

6 komentárov

  1. Dzurinda sa týmto neodpísal len preto, lebo je odpísaný už dávno. Mali by si s Kiskom ruky podať.

  2. Modry privandrovalec cigan Dzurinda je vojnovy zlocinec.Treba ho likvidovat svina nema pravo zit.

  3. To je fnukanie a plac maleho rozmaznaneho decka…
    Ti ludia aj veria v to co pisu???
    Nerozumiem takym entitam…
    To ako ziaden respekt pred volicmi a bohom???

  4. Nebohého Biľaka chcel Dzurinda a spol. trestať pre pozývajúci list v 1968 a ajhľa, história sa opakuje iba v tom, že táto takzvaná “ elita “ ktorá o sebe tvrdí, že sú tí, čo rozhodujú o Európe štve svojím spôsobom do vojny proti Rusku. Bolo by na čase toho krpatého výpravcu vymastiť tak, žeby už viac tu svoju špinavú hubu neotváral !!!

  5. zradcovia sa boja o život

  6. Same politicke mrtvoly piśu list a obseraju Putina ,normalne?