Facebook ohlásil plán ako využiť Sorošom platených „Kontrolórov faktov“ na cenzúru „Nepravdivých správ“.

19. dec. 2016 | Nekomentovaný výber | 1 komentár

Zdroj obrázka:

Facebook ohlásil plán ako využiť Sorošom platených „Kontrolórov faktov“ na cenzúru „Nepravdivých správ“. 1

Zdroj: Facebook Announces Plan to Use Soros-Funded “Fact-Checkers” to Censor “Fake News”

 

Preklad SV 11-18.12.16

Obor sociálnych médií vyhlásil, že bude využívať názory Billa Gatesa a Georgom Sorošom financovaného Inštitútu Poynter, aby označil a skryl „nepravdivé správy“ /ktoré sa objavujú na Facebooku/. Pár týždňov po minulomesačných voľbách, sa Facebook stal terčom kritiky kvôli zlyhaniu svojej cenzúry správ, ktoré údajne obrátili voličov proti Hillary Clintonoej, a viedli k „prekvapujúcemu“ víťazstvu Donalda Trumpa. V reakcii na to, mediálny obor ohlásil partnerstvo s vtedy nemenovanou organizáciou, ktorá začne „verifikovať“, ktoré správy sú pravdivé a ktoré falošné. Facebook už ohlásil, že je pripravený na kontrolu správ treťou stranou. Vďaka novej iniciatíve, kontrolóri správ na Facebooku budú označovať články, ktoré považujú za nevhodné, čo v konečnom dôsledku prinesie to, že buď stratia prioritu, alebo sa stratia v príleve iných správ.

 

Facebook ohlásil, že bude na tento účel využívať ako tretiu stranu Inštitút Poynter. Ide o neziskovú školu pre novinárov v St. Petersburgu na Floride. Táto neziskovka je pritom priamo financovaná  Nadáciou Billa a Melindy Gatesovcov a Sorošovu Nadáciu otvorenej spoločnosti. Inštitút Poynter a Facebook budú tiež partneri v rôznych novinárskych organizáciách, ktoré sa zaviazali dodržiavať Etický kódex kontrolóra ,,faktov,,.

 

V pilotnej verzii nového programu Facebooku, budú označené a následne aj odstránené správy, o ktorých rozhodnú, že sú nesprávne, tieto štyri organizácie: Snopes, Factcheck.org, ABC News a PolitiFact. S kontrolou správ bude pomáhať aj tlačová agentúra Associated Press. Facebook dal týmto skupinám prístup k nástrojom, ktoré im dovolia označovať správy ako „nepravdivé“ zatiaľ pre malé percento súčasných užívateľov Facebooku v Spojených štátoch.

 

Predstavitelia spoločnosti Facebook nedávno uviedli v rozhovore pre Bussiness Insider, že sociálno-mediálne siete sa však nebudú spoliehať len na týchto „kontrolórov správ“. Na pravdivosť informácií budú dohliadať aj počítačové algoritmy, ktoré dokážu detekovať, či virálny článok „vyzerá nepravdivý“ a potom rozhodnú, či bude alebo nebude označený  ako nepravdivý a stiahnutý zo sociálnej siete. Predstavitelia spoločnosti sa nezmienili ako často bude tento algorytmus používaný v porovnaní s ľudskými „kontrolórmi správ“.

 

Novinkou je aj to, že Facebook zabráni internetovým stránkam, ktorých články sú označené ako „nepravdivé“, predávať reklamu na sociálnych sieťach. Popri Facebooku chce čosi podobné robiť aj internetový gigant Google so svojím AdSense programom, ktorý poskytuje výraznú časť príjmov pre alternatívne spravodajské weby a blogy. Google pravdaže ešte stále pracuje na svojej politike.

 

Rozhodnutie Facebooku sa rovná vytvoreniu „Ministerstva Pravdy“, ktoré dovolí vybratým skupinám označovať správy ako „nepravdivé“ bez vysvetlenia prečo boli takto označené. Kliknutím na tlačítko títo kontrolóri faktov a počítačové algorytmy rozhodnú, či je niečo nepravdivé, alebo to len „vyzerá, že je to nepravdivé“, a môžu to ukryť pred zrakom ľudí.  ,,Nedôveryhodné,, webové stránky, nebudú môcť protestovať proti takémuto označeniu, čiže rozhodnutie kontrolórov pravdy je definitívne.

Takmer polovica Američanov sa pritom spolieha na Facebookové spravodajstvo ako na primárny zdroj správ. Vďaka tejto novodobej cenzúre prestanú mať prehľad. Je možné, že tento najnovší krok Facebooku urýchli masový exodus zo sociálnych sietí k viac otvorenej alternatíve.

 

Pre rádio Slobodný vysielač preložil Martin Urminský

 

1 komentár

  1. Dúfam, že to nevzdáte, a budete fungovať ďalej. Na YouTube, alebo si kúpte server. My si Vás už vrámci mailov poposúvame. Dáme do pozornosti.