MIMORIADNA SPRÁVA: Úrad šerifa pokutuje ľudí 1000 dolármi za to, že nosia jedlo a zásoby pre indiánov /Siouxov/.

5. dec. 2016 | Nekomentovaný výber | 1 komentár

Zdroj obrázka:

15354248_1347720981905484_1937377067_o

zdroj: http://thefreethoughtproject.com/officials-announce-supply-blockade-standing-rock/#AVwEBiGrf7s8I3YK.99

 

Severná Dakota – Krátko po vydaní oznámenia, ktoré blokuje všetky dodávky pre Standing Rock, Úrad šerifa z Morton County sa stiahol vraviac, že budú hrať pasívnu rolu v pokusoch zabrániť dodávkam, aby sa dostali do tábora, udeľujúc pádne 1000 dolárové pokuty vozidlám pokúšajúcim sa o takéto dodávky – a hovoriac, že je to interpretácia evakuačného príkazu ako dôvodu na blokádu.

 

„Takto sme to chápali od začiatku, ale museli sme to vysvetliť,“ povedal Herr  Reuters. „Guvernér sa viacej zaujíma o verejnú bezpečnosť ako o postavenie cestných blokád a otáčanie ľudí späť.“

Toto znepokojujúce vyhlásenie z Úradu Šerifa Morton County o všetkých pokusoch zásobovať blokádu prišlo počas týždňa šokujúcich správ pre Siouxských ochrancov vody Standing Rock a ich spojencov utáborených blízko rieky Missouri, aby blokovali veľmi sporný Dakota Access Pipeline.

Príkaz na vypratanie poslaný Armádnym zborom inžinierov pre náčelníka Siouxského kmeňa Standing Rock Dave Archambaulta II a náčelníka Siouxského kmeňa Cheyenne River Harolda Fraziera roznietil zúrivý hnev vo svete – a stretol sa so silným odporom v oboch kmeňoch.

Objasniac neskôr, že nebude použitá žiadna sila na vykonanie vypratania, Armádny zbor vyhlásil,“Tí, ktorí zostanú budú považovaní za nelegálnych a môžu byť predmetom zákonných postihov podľa federálnych, štátnych a lokálnych zákonov.“
Skôr než zmizol šok z toho príkazu, v pondelok, Guvernér Severnej Dakoty Jack Dalrymple skomplikoval situáciu  vydaním príkazu o krízovej evakuácii pre ten istý Armády zbor, ochrancovia vody obsadili pôdu, keď na území prebiehala zimná búrka.

 

Hoci ani príkazy vydané  Americkou vládou na základe zmlúv z roku 1800 neboli uznané, právnici sa hádali pri rozhodnutí, či guvernérova evakuácia nahradzuje vypratanie Armádneho zboru – pretože dátum od ktorého by bol tábor oficiálne ilegálny by sa výrazne posunul z 5. decembra na neskôr. Archambault verejne odsúdil príkaz Dalrympleho ako taktické zastrašovanie a rozhodol o neplatnosti.

Ale Úrad Šerifa Morton County využil súčasný príkaz na evakuáciu, aby eskaloval oklieštenie základných ľudských práv tisícov ochrancov vody rozhodnutých okupovať tábor severne od rieky Cannonball.
Právne a technicky povedané, oba príkazy efektívne uzavreli tábory – okrem tábora Sacred Stone, umiestneného južne od rieky – aby umožnili prístup verejným a krízovým službám.

Tisíce veteránov plánovalo prísť do táborov 4. decembra, aby chránili práva ochrancov vody pred brutálnymi policajnými taktikami použitými multi-koalíciou polície vedenou Úradom Šerifa Morton County – a doteraz nezmenili tieto plány.

Podľa najnovších správ z Reuters, hovorca guvernéra Dalrympleho Jeff Zent povedal, „Nebude žiadna blokáda zásob.“

Zatiaľ príliš veľa z týchto mimoriadnych udalostí zostáva nejasných vďaka nedostatku informácií od oprávnených a úradov, jedna vec je istá.  Blokáda jedla a zásob, akýmikoľvek prostriedkami, aby sa nedostali k ochrancom vody je nielen porušením ľudských práv a základnej slušnosti – a ak bude účinná, môže potenciálne spôsobiť strašnú tragédiu.
(Aktualizované) V nedávnych správach v sociálnych médiách Americkej únie pre ľudské práva upozorňovali každého, kto bol obmedzený počas dodávky zásob do Standing Rock, aby ich kontaktoval kvôli prebiehajúcemu vyšetrovaniu ústavnosti guvernérovho príkazu na povinnú evakuáciu.

Reuters uvádzajú:“Dodávky, vrátane jedla a stavebného materiálu, budú blokované pred vstupom do hlavného tábora podľa príkazu na krízovú evakuáciu podpísaného guvernérom Jackom Dalrymplem v pondelok, povedala Maxine Herr, hovorkyňa Úradu Šerifa Morton County.“

Herr priamo vyhlásila, podľa Reuters, „Dostávajú dodávky, maloobchodníkmi, ktorí ich zásobujú – prerušíme všetky tieto služby.“

Hoci guvernérov príkaz bol v platnosti okamžite, hovorkyňa Severodakotského úradu pre krízové situácie Cecily Fong poznamenala, že žiadne dodávky do táborov neboli vrátené doteraz resp. do utorka rána.

Hoci, „Stavebné materiály pre tábor sú prioritou, lebo tábor nie je na území so sieťami,“ Reuters uviedol, že tiež povedala. „Propánové fľaše budú tiež blokované, pretože môžu byť použité na útoky proti strážcom zákona.“

Neskoršie vyhlásenie bolo dokázateľne falošné podľa videa očitého svedka z noci na 20-21 November, keď strážci zákona napadali pokojných ochrancov vody viac ako šesť hodín v non-stop paľbe gumených projektilov, slzného plynu a ohlušujúcich granátov, a dokonca boli striekaní vodou – v teplotách klesajúcich pod mínus 7 stupňov Celzia. Ruka Sophie Wilansky bola takmer odtrhnutá od jej tela pri dopade a explózii granátu. Ale šerif poprel, že polícia použila akékoľvek zbrane, ktoré by mohli spôsobiť také zranenie, napriek dôkazom získaným z miesta a lekárom pracujúcim na ošetrení jej traumatického zranenia.

Reuters stiahol svoju pôvodnú reportáž potom čo Úrad Šerifa upravil svoje plány v súlade s úmyslami guvernéra.
Tento článok bol aktualizovaný aby reflektoval tieto zmeny.

 

Preložil Martin Urminský

 

 

1 komentár